Širom Evrope se uvode kontrole

Dodajte komentar

Zbog velikog migrantskog pritiska i stanja na Bliskom istoku sve više država uvodi ili produžava granične kontrole na granicama šengenskog prostora.

Austrija je uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom još 2015., a u ponedjeljak je obavijestila Komisiju da će s tim nastaviti do maja sljedeće godine. U srijedu je uvela kontrole i na granici s Češkom, nakon što je Njemačka odlučila da uvede nadzor na granicama s Poljskom i Švajcarskom te produžiti kontrole na granici s Austrijom. Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora sprovode još i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

U okviru rasprave o šengenskom prostoru posebna pažnja biće posvećena krijumčarenju migranata i o tome kako se učinkovito boriti toga.

Za vrijeme radnog ručka ministri će razgovarati o implikacijama stanja na Bliskom istoku na unutrašnju sigurnost u državama članicama. U Briselu su prije dva dana u terorističkom napadu ubijene dvije osobe, u Francuskoj je u petak mladi radikalizovani islamista ubio profesora na sjeveru zemlje, u srijedu je nekoliko regionalnih aerodroma bilo je evakuirano nakon “dojava o bombi” poslatih elektronskom poštom. Zbog povećane pažnje novog napada, sigurnosna uzbuna u zemlji podignuta je na najviši nivo.

Špansko predsjedništvo izvijestiće ministre o tome kako napreduju pregovori između Vijeća i Parlamenta o usuglašavanju zakonodavnih tekstova o migracijama i azilu. Ministri će potom razgovarati o spoljnjoj dimenziji migracija, to jest o saradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze i zemljama tranzita.

(Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *