Rotšildovi prodali dio blaga za preko 62 miliona dolara

Dodajte komentar

Ogromna kolekcija umjetničkih predmeta, namještaja, srebra, keramike i nakita, dugo čuvana u okviru privatne kolekcije čuvene bankarske dinastije Rotšild, prodata je za više od 62,6 miliona dolara na više aukcija u Kristiju u Njujorku.

Prodaja je završena u utorak, i predstavljala je prvu aukciju posvećenu predmetima čuvene američke porodice porijeklom iz Francuske.

Većinu prodatih predmeta je u 19. veku sakupio baron Džejms Majer de Rotšild, njegova supruga Beti i njihov sin Alfons, poslije čega su postali dio kolekcije njihovih nasljednika, prenosi N1.

Kolekcija je uključivala i djela starih majstora, među kojima je i slika iz 17. vijeka prodata za sedam miliona eura.

Među najstarijim predmetima iz kolekcije je medaljon sa portretom rimskog cara Klaudija iz prvog vijeka nove ere. Medaljon je prodat za 116.000 dolara.

„Ovo su predmeti koji su čuvani od kraja 19. vijeka i ako niste znali baš tu granu porodice, teško da ste mogli da ih vidite“, rekao je Džonatan Rendel, zamjenik predsjednika Kristi Amerika.

On je dodao da ovakva aukcija nije uobičajena za Ameriku i da se takve prodaje prije dešavaju u Evropi.

Članovi francuske linije porodice Rotšild, koji su potomci Džejmsa Majera de Rotšilda, izričito su tražili da se aukcija održi u Njujorku, navodi Kristi. Ovaj dio porodice je živio u SAD tokom Drugog svjetskog rata, rekao je Rendel.

Na aukciji je ponuđen i namještaj, keramika (poput čuvene italijanske renesanse majolike), srebro, tapiserije i nakit koji ilustruju istančani ukus Rotšildovih. Rendel taj ukus opisuje kao izvanredan spoj raškoši i domaćinstva.

“To su stvari za kojima bi tržište prije 100 ili 150 godina poludjelo”, kazao je Rendel.

Odgovarajući na pitanje zašto je prodica riješila da proda kolekciju, Rendel kaže da je možda u pitanju „racionalizacija“ i „smjena generacija“.

„Ne žive svi kao Rotšildovi u 19. vijeku. Čak ni sami Rotšildovi“, kazao je Rendel.

(Agencije)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *