Zvanično: Minimalna penzija u oktobru iznosiće gotovo 300 eura

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila Informaciju o vanrednom usklađivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za septembar, tako da će ukupno uvećanje penzija iznositi pet odsto.

To znači da će minimalna penzija isplaćena u oktobru iznositi gotovo 300 eura.

U Informaciji se navodi da je, zbog toga što zakonska norma po kojoj će se usklađivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja vršiti četvoromjesečno umjesto kvartalno još uvijek nije stupila na snagu, neophodno izvršiti vanredno usklađivanje za septembar 2023. godine od 2,55 %, pored redovnog usklađivanja od 2,45 %, koje se sprovodi u skladu sa važećim propisima.

Po procjeni Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, vanredno usklađivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja zahtijevaće izdvajanje dodatnih budžetskih sredstava od oko 1,3 miliona mjesečno, odnosno 4 miliona do kraja godine.

U Informaciji je pojašnjeno da će, primjenom postojeće zakonske norme, zbog nepotpunog obuhvata prilikom usklađivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 2023. godinu na bazi neadekvatno definisanih uporednih perioda za utvrđivanje procenta, doći do nesklada u primjeni postojeće zakonske norme, odnosno iz uporednog perioda će biti izostavljen treći kvartal u odnosu na kvartal koji mu prethodi.

“Analiza zvaničnih podataka Monstata o rastu zarada i potrošačkih cijena je pokazala da bi usklađivanje penzija po osnovu indeksa rasta zarada i potršačkih cijena u trećem kvartalu (jul-septembar) u odnosu na kvartal koji mu prethodi (april-jun) iznosilo 2,55 odsto i da isto ne bi moglo biti primijenjeno zbog postojeće zakonske formulacije”, zaključeno je u saopštenju Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *