Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski podaci razočarali

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta, a loše su na tržišta uticali i podaci o daljem padu kineskog izvoza i uvoza.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0.9 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0.7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.4 i 2.1 posto.

Ulagače je razočarao jučerašnji pad Wall Streeta, kada je Dow Jones oslabio 0.5 posto, dok su Nasdaq i S&P 500 indeks skliznuli 0.6 posto.

Nakon četiri dana rasta, na najvećoj svjetskoj berzi cijene su dionica pale jer je inflacija u SAD-u i dalje visoka, prenosi seebiz.eu.

Juče objavljen izvještaj pokazao je da su u septembru potrošačke cijene porasle 0.4 posto na mjesečnom i 3.7 posto na godišnjem nivou, što je nešto više od očekivanja analitičara.

Temeljna stopa inflacije, bez cijena hrane i energije, porasla je, pak, 0.3 posto na mjesečnom i 4.1 posto na godišnjem nivou, koliko se i očekivalo.

To je i dalje znatno iznad ciljanog nivoa američke centralne banke od 2 posto pa se ponovno spekuliše o dodatnom povećanju kamatnih stopa Feda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *