Studentski krediti u SAD dostigli 1,6 triliona dolara: Evo koliko koštaju studije u Americi

Dodajte komentar

Prema podacima FED-a studentski krediti u SAD su u drugom kvartalu 2023. dostigli 1,6 triliona dolara , što ih čini trećom najvećom kategorijom duga američkog stanovništva iza auto kredita (1,8 biliona dolara) i hipoteka (12 biliona dolara).

Trenutna analiza studentskog duga predstavlja govori da je došlo do povećanja od 40% u odnosu na prije deset godina, što rezultira većim pritiskom na saveznu vladu da učini više da pomogne dužnicima. Na primjer, 4. oktobra 2023. Bajdenova administracija je objavila dodatnih 9 milijardi dolara za otpis studentskog duga, čime je ukupni iznos olakšice iznosio 127 milijardi dolara.

Kako studentski dug postaje šire društveno pitanje, VisualVapitalist pripremio je grafiku o kretanju prosječnih školarina za određene studijske programe.

Da biste razumjeli kako ovo funkcioniše, zamislite listu dugova svakog studenta za dati smjer. Medijan predstavlja srednju vrijednost, što znači da polovina učenika duguje manje od tog iznosa, dok druga polovina duguje više.

Iz ovog skupa podataka možemo vidjeti da je srednji dug za većinu diploma u rasponu od 20.000 dolara. Dijve krajnje granice na gornjem kraju su bihevioralne nauke (42.800 dolara) i vjersko obrazovanje (32.000 dolara), dok na donjem kraju možemo vidjeti uporedno obrazovanje (13.000 dolara) i kognitivne nauke (18.100 dolara).

Uporedno obrazovanje je društvena nauka koja uključuje proučavanje obrazovnih sistema, procesa i ishoda u različitim zemljama ili kulturama.

Posmatrajući ove podatke iz šire perspektive, takođe možemo vidjeti da se pojavljuju neki trendovi na osnovu polja proučavanja. Za početak, većina diploma iz oblasti umjetnosti i humanističkih nauka nalazi se u gornjoj polovini, dok se čini da donju četvrtinu rangiranja uglavnom čine društvene nauke, nauke i razne poslovne studije.

Master studije

Education Data Initiative (EDI)  uključuje podatke o srednjem dugu za magistarske diplome.

Dok sticanje magistarske diplome obično rezultira većim iznosom studentskog duga, to zapravo zavisi od smjera studija. Na primjer, srednji dug za master iz kompjuterskih nauka je 35.300 dolara, što je 7.500 dolara niže od diplomskih studija iz bihevioralnih nauka.

Najveći izuzetak sa ove liste je diploma iz stomatologije, sa prosjekom od 158.155 dolara. Iako ovo može zvučati puno, trebalo bi ga uporediti sa prosječnom platom američkog stomatologa, koja prema Indeedu iznosi 225.400 dolara godišnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *