Uvodi se dugme za odustanak od onlajn kupovine: Jednim klikom do raskida ugovora

Dodajte komentar

Evropski parlament je potvrdio konačni dogovor o ugovorima na daljinu za finansijske usluge. Uvodi se dugme za odustanak od onlajn kupovine. Usvojeni su predlozi hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje će olakšati onlajn kupovinu građanima.

“Čim odemo na Internet, nudi nam se da nešto kupimo. Bilo da čitamo vijesti, dopisujemo se sa prijateljima, oglasi neumorno iskaču. Uz to, nerijetko se stvara lažni utisak kako je riječ o kratkotrajnim akcijama ili ograničenoj količini robe, pa kupci često donesu ishitrenu odluku“, kaže Borzan, piše Poslovni dnevnik.

Ona objašnjava da mnogi požale zbog odluke, pa često shvate da je iz ugovora mnogo teže izaći nego što je bilo ući.

„Zato sam presrećna što smo uspjeli ispregovarati uvođenje takozvanog dugmeta za otkazivanje, jednostavnog alata kojim će potrošač sa dva klika moći odustati od kupovine koja je napravljena onlajn. Verujem da će to dovesti do male revolucije u onlajn kupovini”, objašnjava Biljana Borzan.

U Hrvatskoj je onlajn kupovina u porastu, posebno nakon pandemije. Svaki treći građanin redovno kupuje onlajn.

“Svakodnevno dobijam upite građana oko njihovih prava kod onlajn kupovine. Često nisu zadovoljni kupovinom, ali skoro polovina nikad ništa ne preduzme jer smatraju kako će proces trajati predugo, kako je riječ o malim iznosima, a četvrtina kako je procedura raskidanja ugovora prekomplikovana – objašnjava ona.

Rokovi za odustanak

Novim propisom dugme za otkazivanje će biti na vidljivom mjestu, a potrošač će moći da klikne na njega u roku od 14 dana od sklapanja ugovora, ako je bio dobro obaviješten o uslovima ugovora.

„Ako nije bio dobro informisan o uslovima ugovora, onda se može povući u roku od godinu i 14 dana”, objašnjava Borzan.

Borzan najavljuje da će se promjene oko raskidanja ugovora odnositi i na druge oblike kupovine na daljinu.

“Skoro polovina evropskih građana kaže kako se na njih vršio pritisak da kupe nešto preko telefona ili poruka. Pravo lakog otkazivanja ugovora će se odnositi na svaku kupovinu van prodavnice, uključujući i kupovinu od tzv. prodavaca na kućnom pragu. To su odlične vijesti, pogotovo za najranjivije građane koji su često žrtve takvih prevara”, objašnjava Borzan.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *