Počinje emitovanje zelenih obveznica u BiH

Dodajte komentar

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske je odobrila na zahtjev Naše banke jedinstveni prospekt za prvu emisiju ESG obveznica u iznosu od sedam miliona KM ponudom na Banjalučkoj berzi.

Kako se navodi u rješenju Komisije za hartije od vrijednosti, obveznice će biti podijeljene na njih 70.000, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 KM.

“Rok dospijeća je sedam godina, kamatna stopa 5,15 odsto na godišnjem nivou, a obveznice će se uvrstiti na službeno tržište Banjalučke berze”, piše u rješenju.

Dodaje se da je Naša banka 8. septembra dostavila Komisiji za hartije od vrijednosti RS ovaj zahtjev.

Iz Naše banke su saopštili ranije da je cilj prve emisije ESG obveznica smanjenje emisije CO2 te da će se prikupljenim novcem kroz dvije kreditne linije finansirati dugoročni krediti za nabavku proizvoda koji rezultuju smanjenjem CO2 emisija za fizička i pravna lica.

“Namjena tih kredita je, između ostalog, vezana za nabavku toplotnih pumpi, solarnih panela, električnih automobila, kao i sve ostale namjene koje dovode do umanjenja emisije CO2, uz mogućnost refinansiranja faktura za osnovna sredstva plaćena najviše 12 mjeseci od datuma podnošenja zahtjeva za kredit”, istakli su iz Naše banke.

Prema njihovim riječima, očekivani efekti su jačanje i disperzija kreditnog portfolija, kao i jačanje pozicije banke na tržištu finansijskih usluga uopšte, te zadovoljavanje potreba klijenata na tržištu BiH, kao i uključenje u primjenu ESG principa u poslovanju banke.

Inače, emisija će se vršiti uz angažovanje validatora ENOVA iz Sarajeva, koja će izvršiti validaciju ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica nakon tri godine za prvo mjerenje od dana registracije obveznica iz emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti, odnosno između 6. i 7. anuiteta.

“Nakon toga dostaviće emitentu izvještaj o ispunjenosti ciljeva prve emisije ESG obveznica, najkasnije u roku od 20 dana prije dana dospijeća sedmog anuiteta. U slučaju da validator ENOVA iz Sarajeva, nakon izvršene validacije, utvrdi da emitent nije ispunio ciljeve predviđene Odlukom o emisiji, kamatna stopa se povećava za 0,20 procentnih poena i iznosiće 5,35% do dospijeća”, stoji u rješenju Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Zelene obveznice su instrument s fiksnim prinosom osmišljen za podršku klimatskim ili projektima za zaštitu životne sredine.

Evropska unija uspostavlja standard za evropske zelene obveznice, koji je prvi takav u svijetu, iz razloga da se zaustavi manipulativni zeleni marketing.

“Sva preduzeća i javni subjekti koji se odluče koristiti standardom pri stavljanju zelenih obveznica na tržište moraće objaviti informacije o tome kako će se prihodi koristiti i pokazati kako se ta ulaganja uklapaju u planove tranzicije preduzeća u cjelini”, navodi se, između ostalog, u objavi Evropskog parlamenta, prenose Nezavisne novine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *