Migrirani carinski informacioni sistem u upotrebi od 21. oktobra

Dodajte komentar

Migrirani carinski informacioni sistem biće u upotrebi od 21. oktobra, dok će stari prestati da se koristi od 23. oktobra, izuzev za tranzitni postupak. Ovo, kao i implementacija novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema NCTS, koja se očekuje do kraja godine, doprinijeće ostvarenju cilja – bespapirnim carinskim postupcima i ispunjavanju EU konvencija koje regulišu ovu oblast, saopšteno je tokom sjednice Odbora udruženja špeditera održane 4. oktobra.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Darko Globarević, uz podršku sekretara Filipa Vujovića, a u radu su, pored članova, učestvovali pomoćnica direktora Uprave prihoda i carina Tatjana Vujisić sa saradnicima i predstavnici provajdera softverskih rješenja – kompanija ZZI, Elšped i Cycle.

Bila je ovo prilika da se privrednici upoznaju sa novinama koje donosi migrirani carinski informacioni sistem, te kroz diskusiju sa predstavnicima Uprave prihoda i carina otklone izvjesne nedoumice i izazovi u predstojećoj primjeni.

Tatjana Vujisić je istakla da je migrirani carinski informacioni sistem preduslov primjene NCTS. Riječ o dva povezana i vrlo značajna projekta koje realizuje UPIC, a koji će zajedno sa ostalim doprinijeti olakšavanju carinskih postupaka za sve njihove učesnike.

– U toku je nadogradnja ovog migriranog carinskog sistema čijim okončanjem ćemo dobiti bespapirno poslovanje. Deklaracije će se podnositi samo elektronskim putem, na taj način će se i obrađivati te završavati carinski postupak bez podnošenja papira – rekla je Vujisić.

Ona smatra da nova aplikacija privrednicima neće biti znatno drugačija za rad, procedure su iste, postupci se nijesu promijenili, dok će od carinika tražiti izvjesno prilagođavanje, pa poziva privrednike na strpljenje ukoliko isprva aplikacije budu sporije obrađivane. Špediterima i carinicima će takođe biti na raspolaganju tehnička podrška provajdera, IT sektora UPIC i njihov help desk.

– Sistem će biti u produkciji od subote 21. oktobra popodne. Zaključno sa subotom, slaće se deklaracije sadašnjim, starim sistemom. Od ponedjeljka ujutru šalju se deklaracije kroz novi sistem. Špeditere će kontaktirati ugovarači koji održavaju carinske sisteme kako bi nadogradili njihove aplikacije – rekla je Vujisić.

Dodaje da će šifrarnik biti drugačiji i obimniji, te da je on objavljen u novom pravilniku o popunjavanju deklaracije još prošle godine. Carinska deklaracija imaće više statusa i carinik će moći da zna u kojoj fazi je deklaracija – da li je podnijeta, primljena ili je u kontroli/čekanju, lakše će prepoznavati proceduru i imati uvid u sve podatke.

– Svi postupci – redovni i pojednostavljeni – će se sprovoditi na isti način, po novom sistemu, izuzev tranzitnog za koji će se koristiti sadašnji sistem, jer nema potrebe da koristimo neko među rješenje ako znamo da ćemo uskoro, do kraja godine preći na novi NCTS – kazala je Vujisić.

U novom sistemu je tranzitna aplikacija koja će biti korišćena za pojednostavljene postupke po osnovu fakture.

– Namjera nam je da se kroz tu tranzitnu aplikaciju podaci sa faktura sami šalju, da ih carinik ne ukucava, kao i da pojednostavimo podnošenje dopunske deklaracije – najavila je ona.

Izrazila je očekivanje da će migrirani CIS i NCTS zaživjeti do kraja godine, te da će naredne godine realizovati projekat koji se odnosi na carinske odluke.

– Pomažimo jedni drugima kako bismo riješili sve probleme implementacije. Greške će se dešavati u početku sa obje strane, a ono što nećemo tolerisati jesu zloupotrebe. Primjena ovoga je vježba za sve nas kako bismo bili spremni da implementiramo EU konvenciju o zajedničkom tranzitu – zaključila je Vujisić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *