U stanogradnju u Zagrebu uskoro dolazi veliki strani investitor

Dodajte komentar

Usporavanje tržišta nekretnina koje se očekuje u Evropi zbog skupljeg kapitala i tereta inflacije poluga je koja će konačno na hrvatsko tržište dovesti strane developere i investitore, ne samo arapske i kineske fondove, nego i one iz srednje Evrope. Hrvatskom tržištu je to potrebno, između ostalog i zbog potrebe za velikim projektima, ne samo u infrastrukturi već i stanogradnji, istakli su učesnici panela koji se u četvrtak održao u sklopu sajma Arhibau.

Vedrana Likan iz Colliersa to smatra neizbježnim procesom i najavljuje skorašnji dolazak velikog stranog ulagača u stanogradnju u Zagrebu. U svim budućim projektima biće prioritet zelena gradnja uz maksimalno anticipiranje klimatskih promjena, kazao je Ivan Jovanović iz konsultantske kompanije Atelier Ten iz Londona.

Josip Ergović iz Nexea najavio je i njihov inovativni projekt zelenog betona, po čemu su među prvima u Evropi, a rezultat će biti da će beton iz zone velikog ekološkog otiska otići ne na nulu, nego u plus. Neven Mikec iz VMD-a predstavio je njihove projekte stanogradnje koja uvažava lifestyle i vrijednost za novac. U svojoj prezentaciji žestoko ie kritikovao politiku stanogradnje, pogotovo u Zagrebu, gdje se u vrlo kratkom roku, da se hoće, može realizovati čak 1,5 milion kvadrata stanova na nekoliko lokacija u gradu.

To je, na primjer, prostor bivše klanice Zagrepčanka sa 100 hiljada  kvadrata zemljišta i jednim vlasnikom, Gradom Zagrebom. Drugi primjer je Gredelj sa čak 420 tisuća kvadrata te dva vlasnika HŽ-om i Grad Zagreb. Još dvije lokacije su ona uz Savu te bivši Badel. No, ističe Mikec, ako želimo dobre investitore, moramo imati jasna pravila igre, umjesto GUP-a koji stvara mjesto za korupciju i mobing. Bez toga će tržište i dalje divljati, kaže Mikec, piše Poslovni dnevnik.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *