Tamni oblak nad zelenim akcijama

Dodajte komentar

Akcije kompanija za obnovljivu energiju naglo su rasprodate posljednjih mjeseci, zbog značajno slabijih rezulatata od kompanija za fosilna goriva, jer više kamatne stope utiču na sektor.

Globalni indeks čiste energije S&P, u koji ulazi 100 najvećih kompanija u oblasti solarne i energije vetra, kao i drugih preduzeća u vezi sa obnovljivim izvorima energije, oslabio je za 20,2 odsto u posljednja dva mjeseca, prenosi Financial Times.

To je na tragu najgoreg godišnjeg učinka sektora od 2013. godine. Sa druge strane, energetski indeks S&P 500 koji prati kompanije za naftu i gas, ojačao je za šest odsto u istom periodu. „Tamni oblak stoji nad zelenim akcijama“, ocjenjuju menadžeri imovine.

Pad je došao uprkos desetinama milijardi dolara poreskih kredita, subvencija i zajmova koje vlade nude kompanijama za zelenu energiju u SAD i Evropi. Sektor obnovljivih izvora bio je posebno podložan uticaju rastućih kamatnih stopa zbog dugoročnih ugovora po fiksnim cenama energije.

Usljed globalnog rasta inflacije, kompanije za zelenu energiju pogođene su ogromnim rastom troškova, pogoršanom potražnjom za projektima proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, dok su povišene kamatne stope učinile njihov visok nivo zaduživanja skupljim. Najteže pogođene su kompanije za solarnu energiju i vjetroparkove.

Proizvođači u Kini, koja dominira u lancu snabdijevanja solarnom energijom, sami bilježe velike gubitke cijena akcija, zbog ovogodišnje rasprodaje na tržištima kapitala. Akcije kineskih kompanija Sungrow Power Supply, JA Solar Technology i Risen Energy, koje se kotiraju u okviru S&P Global Clean Energy indeksa, oslabile su od 32 do 44 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *