Kostić: Crnogroska preduzeća kroz akciju “Stop inflaciji 100+” pokazala društvenu odgovornost

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije Stop inflaciji pod nazivom „STOP INFLACIJI 100+” koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građana i smanjenje inflacije. Ovo je nastavak antiiflacione akcije koja je trajala od kraja marta do kraja juna ove godine tokom koje su cijene proizvoda iz antiinflacione korpe u prosjeku bile manje za 20 odsto, a za neke proizvode i više od 30 odsto.

“Rekao bih da je ova akcija daleko bolje pripremljena i organizovana, sa većim brojem učesnika i većim brojem artikala nego što je to bio slučaj sa prethodnom. Ovo je jedan, ako ne i jedini način na koji Vlada Crne Gore može da reaguje na stopu inflacije budući da ona nema monetarne mehanizme da odgovori na inflaciju, a onda joj preostaje da se bavi posljedicama uticaja inflacije na životni standard građana i da taj udar na životni standard građana koliko je moguće ublaži,” istakao je predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca i ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

Kao pozitivan trend ističe i što se sve veći broj crnogorskih preduzeća priključuje ovakvoj akciji i što se podigla svijest da se ovakvi problemi rješavaju mobilizacijom svih subjekata privrede i svih društvenih subjekata

“Crnogorska preduzeća u značajnoj mjeri pokazuju visok stepen društvene odgovornosti i tako na najbolji mogući način demantuju ranije političke insinuacije političara koji su htjeli optužiti crnogorska preduzeća za rast inflacije, što je bio apsolutni nonsense. Kao jedno dobro koje je proizišlo iz jedne ovako nezgodne i krizne situacije jeste ta društvena harmonizacija i kohezija što afirmiše stav Crnogorskog udruženja poslodavaca koje uporno od svog osnivanja govori da je potreban socijalni dijalog koji može da da doprinos u ovakvim situacijama,” kazao je Kostić.

Iako smatra da ova akcija ima potencijala da ublaži pritiske inflacije na životni standard građana, Kostić ističe da ovo nije dugoročno rješenje, te da nema kapaciteta da značajnije utiče na inflaciju u dužem periodu.

“Moramo restruktuisati ekonomiju budući da smo visoko uvozno zavisna zemlja, a time izloženi i spoljnim šokovima, inflacionim i svakim drugim udarima. Moramo pristupiti jednom strateškom restruktuisanju crnogorske ekonomije, pa i crnogorske institucionalne strukture. Ukoliko se želi da se ovakve stvari decenijama ne produžavaju, onda raskidanje sa takvom praksom mora biti kroz radikalni program ekonomskih reformi Vlade. Bojim se da još nema političke spremnosti za nešto takvo, jer bi takav radikalan program ekonomskih reformi izazvao određene promjene koje ne bi bile u skladu sa političkom popularnosti određenih subjekata, stoga vjerujem da vlade nerado ulaze u takav posao,” ispričao je ekonomski analitičar.

Ističe da najviše zabrinjavaju tendencije u rastu državne potrošnje i tendencije u rastu socijalnih davanja koje nisu propraćene rastom produktivnosti.

“Neumjerena državna potrošnja nije održiva. To je jedna potrošačka euforija, koja je koncipirana prije svega na podizanje političke popularnosti partija na vlasti, što nikako ne može biti dugoročna dobrobit građana, Sama loša ekonomska situacija će praviti pritisak na aktuelne donosioce odluka da moraju nešto u tom smislu da preduzmu, jer ovakav način ekonomskog i svakog drugog funkcionisanja apsolutno nije održiv i on će se prije ili kasnije obiti svima o glavu,” podvukao je Kostić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *