Kina je najveći izvoznik na svijetu (infografika)

Dodajte komentar

U 2022. ukupna vrijednost izvoza globalne robe dostigla je skoro 25 biliona dolara.

Sa napretkom međunarodne trgovine, efektima globalizacije i napretkom tehnologije, globalna trgovina se povećala za oko 300% u posljednjih 20 godina.

Infografika koju je napravio Truman Du koristi podatke Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kako bi prikazala najveće izvoznice na svijetu.

Kina je i dalje “globalna fabrika”

Najvećih 11 svjetskih izvoznika isporučilo je 12,8 triliona dolara robe u 2022. godini, više od ostatka svijeta zajedno (12,1 triliona dolara).

Listu predvodi Kina sa 3,6 triliona dolara ili 14% ukupnog izvoza. Ona je najveći izvoznik robe u svijetu od 2009. godine.

U 2022., najveći proizvodi izvezeni iz Kine po vrijednosti bili su telefoni, kompjuteri, optički čitači, integrirana kola, solarne diode i poluprovodnici.

Dva primarna trgovinska partnera Kine su susjedne zemlje Japan i Južna Koreja.

Meksiko pretekao Kinu kao najveći američki trgovinski partner

Kina je izgradila značajne trgovinske odnose s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama, dva najveća svjetska tržišta robe.

Međutim, nedavne trgovinske tenzije dovele su do toga da je Kina izgubila status najvećeg trgovinskog partnera Sjedinjenih Država 2023. godine.

Meksiko je sada pretekao Kinu kao najveći prodavač Sjedinjenim Državama. Ova promjena u dinamici trgovine dio je šireg napora SAD-a da uveze robu iz bližeg okruženja i smanji svoju zavisnost od geopolitičkih protivnika.

Izvor: Visualcapitalist.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *