4iG grupa, vlasnik One Crna Gora i Telekom Egipat potpisali Memorandum o izgradnji podmorskog kabla velikog kapaciteta između Egipta i Albanije  

Dodajte komentar

Mađarska 4iG Plc koja u svom vlasništvu ima kompaniju One Crna Gora, potpisala je sa Telekomom Egipat Memorandum o razumijevanju kojim se ta zemlja i Albanija povezuju podmorskim kablom visokog kapaciteta. Sporazum koji je potpisan u Kairu omogućava 4iG da kao novi igrač uđe na tržište interkontinentalne infrastrukture za transmisiju podataka između Evrope i Azije, kao i Evrope i istočne Afrike.

“Potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju sa Telekomom Egipat predstavlja značajnu prekretnicu za 4iG grupu. Koristeći naše bogato iskustvo u tranzitnom poslovanju Centralne i Istočne Evrope, ovo partnerstvo označava naš ulazak u novu i strateški važnu poslovnu oblast: interkontinentalnu povezivost. Grupa dodatno jača svoje prisustvo na regionalnom tržištu uspostavljanjem nove kapije podataka u Albaniji za Balkan, a proširenje međunarodnih puteva optičkog tranzita, stvoriće nove mogućnosti za saradnju sa zemljama u regionu”, saopštio je Gelert Jasai, predsjedavajući Upravnog odbora 4iG.

Sa modelom otvorenog pristupa i višestrukim granama, sistem je postavljen da bude nova evropska ulazna tačka za kablove sa različitim tranzitnim prelazom, u poređenju sa već postojećim mediteranskim pravcima, do glavne internet tačke pristupa (PoP), (kao što su one u Frankfurtu, pored brojnih potencijalnih tačaka pristupa u Istočnoj Evropi).

U tom kontekstu, privilegovana svojom strateškom lokacijom, Albanija predstavlja jednu od istaknutih kapija i ulaznih tačaka za istočnu Evropu. Uz podršku prekogranične kopnene infrastrukture, ona će olakšati dalje povezivanje i pristup ključnim destinacijama.