4iG grupa, vlasnik One Crna Gora i Telekom Egipat potpisali Memorandum o izgradnji podmorskog kabla velikog kapaciteta između Egipta i Albanije  

Dodajte komentar

Mađarska 4iG Plc koja u svom vlasništvu ima kompaniju One Crna Gora, potpisala je sa Telekomom Egipat Memorandum o razumijevanju kojim se ta zemlja i Albanija povezuju podmorskim kablom visokog kapaciteta. Sporazum koji je potpisan u Kairu omogućava 4iG da kao novi igrač uđe na tržište interkontinentalne infrastrukture za transmisiju podataka između Evrope i Azije, kao i Evrope i istočne Afrike.

“Potpisivanje ovog Memoranduma o razumijevanju sa Telekomom Egipat predstavlja značajnu prekretnicu za 4iG grupu. Koristeći naše bogato iskustvo u tranzitnom poslovanju Centralne i Istočne Evrope, ovo partnerstvo označava naš ulazak u novu i strateški važnu poslovnu oblast: interkontinentalnu povezivost. Grupa dodatno jača svoje prisustvo na regionalnom tržištu uspostavljanjem nove kapije podataka u Albaniji za Balkan, a proširenje međunarodnih puteva optičkog tranzita, stvoriće nove mogućnosti za saradnju sa zemljama u regionu”, saopštio je Gelert Jasai, predsjedavajući Upravnog odbora 4iG.

Sa modelom otvorenog pristupa i višestrukim granama, sistem je postavljen da bude nova evropska ulazna tačka za kablove sa različitim tranzitnim prelazom, u poređenju sa već postojećim mediteranskim pravcima, do glavne internet tačke pristupa (PoP), (kao što su one u Frankfurtu, pored brojnih potencijalnih tačaka pristupa u Istočnoj Evropi).

U tom kontekstu, privilegovana svojom strateškom lokacijom, Albanija predstavlja jednu od istaknutih kapija i ulaznih tačaka za istočnu Evropu. Uz podršku prekogranične kopnene infrastrukture, ona će olakšati dalje povezivanje i pristup ključnim destinacijama.

“Sa zadovoljstvom sarađujemo sa 4iG, koja postavlja temelj za uključivanje potpuno nove različite pristupne tačke Evropi, olakšavajući usmjeravanje afričkog i azijskog saobraćaja na glavne pristupne tačke na starom kontinentu. Ovo je u skladu sa strategijom Telekoma Egipat za diversifikaciju opcija prelaska mediteranskog basena kroz otvorene i otporne rute od Egipta do Evrope, kako bi se povećale mogućnosti povezivanja naših partnera. Naši napori proizlaze iz našeg entuzijazma da ponudimo besprekorne opcije povezivanja našim partnerima i na kraju krajnjim korisnicima kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou”, rekao je Mohamed Nasr, generalni i izvršni direktor Telekoma Egipat.

Sa istorijom od preko 165 godina, i velikom ekspertizom u oblasti podmorske interkontinentalne povezanosti, Telekom Egipat je partner po izboru za rastućih 160 velikih podmorskih kablovskih igrača širom svijeta. Ova kompanija posvećena je naporima da razvije raznovrsni portfolio ponuda koristeći vrhunska rješenja, koja će pratiti sve veću globalnu potražnju za međunarodnom povezivosti i raznovrsnosti.

O 4iG

4iG PLC, većinski mađarska kompanija, sa sjedištem u Budimpešti, u Mađarskoj, je vodeća telekomunikaciona i IT grupa u Mađarskoj i zapadnom Balkanu, i jedna od vodećih kompanija u digitalnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju. Na listi je u Budimpešti, novi i inovativni pristup grupe i njen položaj kao vodećeg mađarskog sistema IT integratora, čine je vodećim provajderom poslovnih usluga u digitalnoj transformaciji regiona. Dinamična strategija proširenja od 4iG-a učinila ih je dominantnim igračem na telekomunikacionim tržištima mađarske i zapadnog Balkana. Grupa stalno proširuje svoje usluge, stručnost i portfolio kako bi zadovoljila promjenjive potrebe i zahtjeve telekomunikacija i IT tržišta. Grupa 4iG zapošljava više od 8,000 ljudi. www.4iG.hu

O Telekomu Egipat

Telekom Egipat je prvi integrisani telekomunikacioni operater u Egiptu, koji svojim korisnicima obezbjeđuje sve telekomunikacione usluge, uključujući fiksne i mobilne glasovne i transmisione usluge. Telekom Egipat ima dugu istoriju koja služi egipatskim korisnicima više od 160 godina, održavajući vodeću poziciju na egipatskom telekomunikacionom tržištu, nudeći svojim pravnim i fizičkim korisnicima najnapredniju tehnologiju, pouzdana infrastrukturna rešenja i najširu mrežu podmorskih kablova.  Pored svoje mobilne operacije “MI”, kompanija ima 45% dionica u Vodafonu Egipat. Akcije Telekoma Egipat i GDRR (Ticker: ETEL.ca; TEEG.in) se trguju na egipatskoj i Londonskoj berzi.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *