Pad evropskih akcija

Dodajte komentar

Evropske akcije pratile su pad azijskih akcija u ranom trgovanju u utorak, produžavajući oštar pad tokom prethodne sesije, jer rastući prinosi na globalne obveznice i dalje opterećuju tržišta.

Panevropski indeks Stoxx 600 oslabio je za 0,3 odsto, nakon gubitka jedan odsto vrijednosti u ponedjeljak. Stoxx 600 završio je najgori kvartal u godini i dva uzastopna mjeseca slabljenja, prenosi CNBC.

Azijsko-pacifičkim akcijama trgovalo se mješoviti nakon što su se podaci o proizvodnji iz Kine vratili na teritoriju ekspanzije. Azijski indeks Hang Seng u Hong Kongu izgubio je 2,8 vrijednosti dok je kineski CSI 300 oslabio za 0,3 procenta, prenosi Financial Times.

Pad na tržištima akcija uslijedio je nakon dalje rasprodaje američkih državnih obveznica u ponedjeljak. Analitičari navode da od sredine septembra akcije reaguju na obveznice, kao i da je veza između ova dva tržišta značajnija nego ranije.

Podaci objavljeni prošle nedjelje pokazuju da je inflacija u eurozoni pala na najniži nivo od oktobra 2021. godine. Prema preliminarnim podacima, inflacija je pala na 4,3 odsto u septembru. Evropska centralna banka podigla je kamatne stope na rekordan nivo, a ekonomisti očekuju da su one dostigle vrhunac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *