Bruto prihodi veći za 356 miliona eura nego lani

Dodajte komentar

Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu eura za devet mjeseci ove godine, što je više za 356 miliona eura ili 23 odsto nego u istom periodu lani. I planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni su za 278 miliona eura ili 17 odsto.

Kako navode u Sektoru za operativu u oblasti naplate, UPC je u ovom periodu intenzivno radila na realizaciji planiranih aktivnosti koje se odnose na turističku sezonu u oblasti inspekcijskog nadzora i naplate prihoda, kao i na jačanju proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima.

“Kontinuirano sprovodimo aktivnosti za unapređenje i primjenu mjera koje se odnose na jedinstvenu primjenu propisa, radi pravilnog utvrđivanja obaveza i efikasne naplate budžetskih prihoda”, kazala je vršiteljka dužnosti pomoćnice direktora UPC u Sektoru za operativu u oblasti naplate, Jelena Đukić.

Prema strukturi devetomjesečnih prihoda, ostvaren je rast naplate u gotovo svim kategorijama dažbina. Takođe, rast je zabilježen i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 43,2 miliona eura od januara do kraja septembra, što je za 12,7 miliona (ili 41%) više u odnosu na isti period prethodne godine, kao i za 12,5 miliona (ili 41%) više od planiranog.

U septembru je ostvarena bruto naplata prihoda od ukupno 229,4 miliona eura, što je za 25,9 miliona (ili 12%) više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je od plana više za 17,3 miliona (8%).

“Time je nastavljen dobar trend naplate budžetskih prihoda. UPC nastavlja zacrtane aktivnosti u cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda, a odnose se na reorganizaciju poslovnih procesa u područnim jedinicama, filijalama za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza, kao i novoformiranim filijalama za naplatu i upravljanje poreskim dugom”, naglasila je Đukić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *