Banke stoje iza 70-procentnog skoka greenwashing -a u 2023. godini

Dodajte komentar

Broj slučajeva greenwashing -a od strane banaka i kompanija za finansijske usluge širom svijeta porastao je za 70% u posljednjih 12 mjeseci u odnosu na prethodnih 12 mjeseci. Ovo je pokazao  izvještaj objavljen u utorak, piše Reuters.

Evropske finansijske institucije odgovorne su za većinu slučajeva. Velik dio greenwashing -a uključivao je tvrdnje o fosilnim gorivima.

Kompanija za podatke o sredini, društvu i upravljanju (ESG) RepRisk zabilježila je 148 slučajeva iz industrije bankarskih i finansijskih usluga na globalnoj razini u 12 mjeseci do kraja rujna 2023., u odnosu na 86 tijekom prethodnih 12 mjeseci.

Od 148 slučajeva, 106 su bile od strane evropskih finansijskih institucija.

Greenwashing se dešava kada neka organizacija daje obmanjujuće tvrdnje o održivosti ulagačima ili potrošačima, obično kako bi poboljšala svoju reputaciju i krajnji rezultat, piše Financa.ba.

“Više od 50% ovih klimatskih specifičnih incidenata rizika od greenwashing -a ili spominje fosilna goriva ili povezuje finansijsku instituciju s naftnom i gasnom kompanijom. Ti se incidenti ne događaju izolovano i regulatori su sve svjesniji razmjera problema“, rekao je RepRisk.

Greenwashing, zavaravajuće tvrdnje o održivosti

Supervizori iz Evropske unije rekli su u junu da su banke, osiguravatelji i investicijske kompanije širom bloka ulagačima iznijele “zavaravajuće tvrdnje” o svojim kredencijalima održivosti.

Industrija bankarskih i finansijskih usluga druga je nakon nafte i gasa po broju incidenata greenwashing -a, rekao je RepRisk.

KOmpanija za podatke otkrila je da je greenwashing, generalno gledano, u porastu.

Jedan od svaka četiri incidenta rizika ESG-a povezanih s klimom bio je povezan s greenwashingom. To je povećanje u odnosu na jedan od pet prošle godine.

Takođe je otkriveno da je jedna od tri kompanije povezane s greenwashingom takođe bila upletena u takozvani “social washing” .

Social washing je definisan kao slučaj u kojem se kompanije pozitivno predstavljaju “zamagljivanjem temeljnog društvenog problema”. Poput kršenja ljudskih prava i korporativnog suučesništva ili uticaja na zajednice. Sve kako bi zaštitile svoj ugled i finansijski učinak.

“Obmanjujuća komunikacija oko ekoloških i društvenih tema ne samo da sprječava napredak prema zajedničkim ciljevima, već takođe narušava povjerenje potrošača i investitora“, napisao je RepRisk u svom najnovijem izvještaju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *