“Akcijom nijesmo riješili uzroke rasta cijena”

Dodajte komentar

Crnogorski građani imaju velika očekivanja od akcije „Stop inflaciji 100+“ koja bi trebalo da pomogne da za manje novca riješimo osnovne egzistencijalne potrebe. Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da pozdravlja akciju ali da smatra da ona ima kratkoročni efekat i da se sada rješava rast cijena, a da uzroke rasta cijena nikako nijesmo dotakli.

“Pošto ne rješavamo uzroke, mi imamo periodično uzimanje takozvanih paracetamola, imamo cikluse već neko vrijeme”, kazao je Drecun tokom gostovanja u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

U Crnoj Gori se sprovodi akcija Stop inflaciji 100+“, međutim, Drecun smatra ovdje nema inflacije, već rasta cijena.

“Ako skoči cijena nečega, mi ne možemo nadoknaditi štampanjem novca, treba da skoče plate koliko porastu cijene, ali kako ako ne zaradimo novac, ne možemo da ga štampamo jer nemamo štampariju novca”, kazao je Drecun.

Nova godina i praznici dolaze, tražnja će da poraste i trgovci će, tvrdi Drecun, sve ovo da nadoknade.

Smatra da bi trebalo vratiti cijene na nivou 2007/2008. godine.

“Oni su sad na nuli, ako bi ekonomski pošteni možemo da vratimo cijene na nivou 2007/2008. godine. U svijetu su mnoge cijene ostale iste na tom nivou. Ukoliko sezona podbaci turistička sezona ili podbace direktne strane investicije onda imate ovo. Uzroci su jako kompleksni, i dobro je što će se cijene spustiti na određeni nivo”, kazao je Drecun.

Princip konzumacije droge i rasta cijena je, kaže Drecun, potpuno isti, jer građani zavise od toga.

“Pozdravljam ovu akciju ali smatram da je to kratkoročno”, kazao je Drecun.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *