Ovo su najveći proizvođači nafte na svijetu

Dodajte komentar

Cijene nafte su 2022. dostigle vrhunac na više od 100 dolara po barelu, dostigavši ​​osmogodišnji maksimum, nakon godinu dana previranja na energetskim tržištima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Naftne kompanije su udvostručile profite, a ekonomije najvećih proizvođača nafte u svijetu dobile su veliki podsticaj.

Ali koje su zemlje odgovorne za najveći dio svjetsog snabdijevanja naftom?Pogledajte u narednoj grafici:

SAD su najveći svjetski proizvođač nafte od 2018. i nastavile su svoju dominaciju u 2022. proizvodeći blizu 18 miliona barela dnevno (B/D) . To je činilo skoro jednu petinu svjetske ponude nafte.

Gotovo tri četvrtine proizvodnje nafte u zemlji je skoncentrisano oko pet država: Teksasa, Novog Meksika, Sjeverne Dakote, Aljaske i Kolorada.

U nastavku prvih 11 zemalja – najvećih proizvođača nafte:

Iza Amerike u proizvodnji nafte, Saudijska Arabija (na 2. mjestu) je proizvela 12 miliona B/D, što čini oko 13% globalne ponude.

Rusija je na trećem mjestu sa 11 miliona B/D u 2022. Zajedno, ova tri najveća proizvođača nafte, zajedno sa Kanadom (4.) i Irakom (5.), čine više od polovine cjelokupne svjetske ponude nafte.

U međuvremenu, 10 najvećih proizvođača nafte, uključujući one rangirane od 6. do 10. – Kinu, UAE, Iran, Brazil i Kuvajt – odgovorni su za više od 70% svjetske proizvodnje nafte.

Značajno je da je svih 10 najvećih naftnih giganata povećalo svoju proizvodnju između 2021.-2022., i kao rezultat toga, globalna proizvodnja je porasla za 4,2% u odnosu na prethodnu godinu.

Po regionima –  2022. godina

Bliski istok čini jednu trećinu globalne proizvodnje nafte, a Sjeverna Amerika čini skoro drugu trećinu proizvodnje. Zajednica nezavisnih država—organizacija zemalja post-sovjetskog saveza—je drugi veliki regionalni proizvođač nafte, sa 15% udjela u svjetskoj proizvodnji.

Cijeli članak pročitajte na Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *