Koncept „Pametni gradovi„ u fokusu Asocijacije svjetskih trgovinskih centara

Dodajte komentar

Kipar, nije samo među omiljenim destinacijama domaćih turista, već je ova zemlja veliki potencijal koja Evropi i svijetu može da ponudi čak i rješenje za aktuelnu energetsku krizu, kao i iskustva u uvođenju koncepta “pametnih gradova”. Mehran Eftekhar, direktor WTC Kipar, takođe i član Odbora direktora Asocijacije svjetskih trgovinskih centara (WTCA), i WTCA Komiteta za reviziju i rizik, razgovarao je sa nama povodom regionalnog okupljanja članica ove organizacije tokom septembra u Limasolu. Evropski susret članica WTCA ovoga puta je bio obilježen temama koje se bave trendovima u razvoju nekretnina, modernim tehnologijama u poslovanju, kao i predstavljanju koncepta “pametnih gradova” upravo u gradu domaćinu.

Kako manje ekonomije mogu da imaju koristi od članstva u WTCA i da li možete da nam date primjer kako je Kipar to iskoristio?

Eftekhar: WTCA je jak brend. Veličina tržišta je nebitna. Brend može da odgovara veličini svake ekonomije. Zgrada našeg WTC-a je 100% popunjena od 2015, uključujući pandemiju. Zgrada pod brendom WTC je poznata kao zgrada Svjetskog trgovinskog centra bez navođenja adrese. Široka zastupljenost naziva WTC bila je od presudnog značaja u našim strateškim partnerstvima u domenu organizacije događaja, kao i spoljnim trgovinskim misijama organizovanim za privrednu komoru.

Šta je motiv za nekog da pribavi WTC licencu u pogledu obećavajuće vrijednosti i jedinstvenih pogodnosti?

Eftekhar: WTC brend je veoma poznat. Način na koji ga koristite zavisi od vašeg poslovnog modela i marketinške strategije. Ako se na pravi način koristi, otvara vrata za trgovinske prilike, kao i za generisanje većih prihoda od izdavanja nekretnina.

Kako vidite uticaj ovog ERM za zbližavanje članica iz evropske mreže WTCA?

Eftekhar: Ne postoji ništa lepše od skupa licem u lice u spokojnom, mirnom okruženju koje Kipar nudi, i koje je idealno za umrežavanje članica i razmjenu ideja. Takvi sastanci pospešuju vrjiednost brenda i podstiču adute Asocijacije kada je riječ o umrežavanju.

Koncept “pametnih gradova” je sve značajniji u savremenom svijetu. Možete li objasniti šta taj koncept podrazumijeva i kako drugi gradovi mogu da imaju koristi od njegove implementacije?

Eftekhar: Gradovi koji postaju “pametni” koriste podatke i digitalnu tehnologiju radi donošenja boljih odluka i poboljšanja kvaliteta života. Značaj podataka u realnom vremenu danas je veoma veliki, jer ti podaci korisnicima omogućavaju da posmatraju događaje u realnom vremenu, da shvate kako se obrasci potražnje mijenjaju i da reaguju bržim i jeftinijim rešenjima. WTCA je potpisala memorandum o razumijevanju sa Industrijskim komitetom UN za promociju i razvoj pametnih gradova. Aktivnosti u tom procesu koristiće drugim WTC-ovima kako bi njihovi gradovi bili upoznati sa tim aktivnostima i mogli da naprave plan sa lokalnim opštinama da postanu pametni gradovi.

Kako su neki WTC-ovi sa sjedištem u “pametnim gradovima” uspjeli da usvoje ovaj koncept za svoje lokalne zajednice koristeći snagu globalne WTCA mreže?

Eftekhar: Neki od WTC-ova sa sjedištem u “pametnim gradovima” kao što su WTC Bin Duong Nju Siti u Vijetnamu, WTC Taipej, i WTC Barselona, koriste snagu globalne WTCA mreže kako bi razmenjivali iskustva i najbolje prakse u implementaciji koncepta “pametnih gradova”. Priznanje “pametnog grada” određuje nezavisna institucija. WTCA članovi razmjenjuju informacije i podržavaju jedni druge kako bi njihove lokalne zajednice postale “pametnije”.

Kako Kipar rješava aktuelnu energetsku krizu i kako te aktivnosti mogu da koriste ostalim evropskim zemljama?

Eftekhar: Na južnoj obali Kipra nalazi se trinaest potencijalnih gasnih polja, od kojih su osam u fazi istraživanja. Početak proizvodnje se očekuje 2025. godine, što bi moglo značajno pomoći u snabdevanju energijom Evrope. Kipar ima potencijala da postane stabilno energetsko čvorište za zemlje regiona, s obzirom na prisustvo značajnih gasnih polja i mogućnost korišćenja sunčeve energije.

Evropski regionalni sastanak “Evropa se povezuje” na Kipru se transformisao u panevropski događaj sa učešćem članica WTCA iz Azije, Bliskog istoka i Afrike. Ovaj skup je pokazao uticaj koji Svjetski trgovinski centar, član svetske WTCA mreže, može da ima na lokalnom nivou, otvarajući vrata alternativnim tržištima i transformišući grad u globalno tržište. Kipar, sa svojim iskustvom u razvoju “pametnih gradova” i energetskim potencijalom, igra ključnu ulogu u ovom procesu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *