U Crnoj Gori posluje 6.000 turskih kompanija

Dodajte komentar

Podaci pokazuju da je u Crnoj Gori registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture. Investitori kažu da naša zemlja ima mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom, poput blizine sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva.

Prije tri godine Seda Ozjalćin-Medenica iz Turske preselila se u Crnu Goru, koja je, kaže, njen pravi dom. Ovdje je osnovala porodicu i biznis. Vodi baletsku školu koju pohađa stotinjak članova.

“Moja baletska škola dosta je uspješna. Ovo je naša treća obrazovna sezona i broj učenika raste iz godine u godinu. Crna Gora postaje sve atraktivnija za život stranaca i njihova djeca čine veliki procenat učenika škole”, kazala je instruktorka baleta Seda Ozjalćin-Medenica.

No, Seda nije jedina državljanka Turske, koja je ovdje osnovala preduzeće. U Crnoj Gori je registrovano 6.000 turskih kompanija, a najviše ih je u sektoru turizma, građevine i arhitekture.

“Turska privredna komora u Crnoj Gori radi na poboljšanju uslova za investicije i privlačenju novih preduzeća. Radićemo i na povećanju zaposlenosti u različitim sektorima. Za turske investitore Crna Gora je veoma lijepa i pogodna zemlja. Jedna od prednosti je to što nije potrebna viza i što je zemlja kandidat za članstvo u EU”, kazao je direktor Turske privredne komore u Crnoj Gori Volkan Gursoj.

“Crna Gora ima i mnoge prednosti u pogledu osnivanja preduzeća u poređenju s Turskom. Poreski sistem značajno je povoljniji i atraktivniji za razvoj biznisa. Takođe blizina sa zemljama Evropske unije, relativno dobra saobraćajna povezanost kao i sama evropska perspektiva”, dodala je instruktorka baleta Seda Ozyalcin-Medenica.

Upravo povezanost Crne Gore s Evropskom unijom, privukla je i turskog biznismena Dundara Šahina. Nakon višenedjeljnog boravka u Glavnom gradu, odlučio je da otvori sestrinsku firmu kako bi svoj biznis umrežio s Evropskom unijom. Znanje i iskustvo spreman je da podijeli i s poslovnim okruženjem u Crnoj Gori.

“Crna Gora je atraktivna destinacija, posebno za investitore u turizmu. No, i Vlada i privatni sektor moraju početi da razmišljaju o obnovljivim izvorima energije i modernoj poljoprivredi. To je globalni trend, pogodan za razvoj u Crnoj Gori. Moraju da imaju više partnera, posebno u međunarodnim kompanijama. Njena prednost je što je pored Evrope, pa može lako da upravlja transportom i logistikom”, kazao je turski biznismen Dundar Šahin.

Ono na čemu bi Crna Gora trebala da poradi je zakonodavni i administrativni okvir koji, prema mišljenju sagovornika TVCG, treba da bude brži i kooperativniji prema investitorima.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *