Da li je Rusija izgubila moć da uzdrma tržišta gasa?

Dodajte komentar

Velike količine skladištenog gasa, niže cijene energije i novi izvori goriva znače da Evropa u drugu zimu, u kojoj ne može računati na ruski gas, ulazi u mnogo udobnijoj poziciji nego prije godinu dana, piše agencija Rojters.

Nakon decenija oslanjanja na Rusiju za snabdijevanje jeftinim gasom, povratak na tu zavisnost postao je malo vjerovatan nakon neobjašnjenih eksplozija koje su prije godinu dana pogodile gasovode Sjeverni tok, ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke, podsjeća Rojters.

Prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, prema podacima Oksfordskog instituta za energetske studije, preko gasovoda Sjeverni tok 1 ulazilo je 15 odsto od ukupnog uvoza gasa u Evropu u 2021. godini. Planiran je i drugi dio gasovoda Sjeverni tok 2, ali nikada nije postao operativan.

U vrijeme napada na gasovod, cijene gasa u Evropi bile su tri puta veće nego prije invazije na Ukrajinu, a industrije su smanjivale proizvodnju kako bi suzbile troškove gasa.

Sada su cijene znatno manje. Evropski referentni ugovor za gas za prvi naredni mjesec na holandskom tržištu Title Transfer Facility trenutno se trguje po oko 40 eura u poređenju sa 180 eura prije godinu dana.

U Rojtersovoj analizi se navodi da kreatori politike i industrija i dalje strepe kada su u pitanju cijene, s obzirom na krhke ekonomije i visoku inflaciju, ali tvrde da su suzbili moć Rusije da pogorša probleme.

“Naš najveći rizik je bio da Rusija može manipulisati našim energetskim tržištima”, kazala je za Rojters evropska komesarka za energetiku Kadri Simson. “Oni više nemaju taj uticaj.”