TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Dodajte komentar
Od Kine do Dubaija, donosimo 10 najvećih solarnih farmi na svijetu u odnosu na kapacitet i ulaganja

Kako rastu zahtjevi za čistom energijom, korišćenje solarne energije je naglo poraslo – solarni fotonaponski solarni paneli su sada najpopularniji oblik proizvodnje električne energije.

Kako vrijeme ističe za održavanje globalne promjene temperature ispod 1,5°C, masovna primjena čistog izvora energije poput solarne ne može doći u značajnije vrijeme.

Donosimo pogled na 10 najvećih solarnih farmi na svijetu.

10: Kurnool Ultra Mega Solar Park – Indija

Smješten u okrugu Kurnool, Andhra Pradesh, južna Indija, s operativnim kapacitetom od 1 GW (1000 MW) energije svake godine, što je značajan dio indijskog bruto instaliranog kapaciteta električne energije od preko 350 GW, solarni park štedi procijenjenih 1.892.160 tona CO2 emisije.

Solarni park je partnerstvo države i centralne vlade. 

 9: Solarni park Jichuan – Kina

Gotovo cijeli Jinchuan u kineskoj provinciji Gansu pokriven je solarnim elektranama. Drugi klaster projekata je na jugu, a solarni park zauzima skoro 90 km2 polupustinje zapadno od grada.

Solarni park sada ima 15 elektrana, od kojih sve imaju kombinovani kapacitet od nešto više od 1 GW. Najveća elektrana u Jinchuanu ima više od 200 MW kapaciteta.

8: Datong Solar Power Top Runner Base – Kina

Smješten u Shanxi, Kina, Datong je projekt solarne PV energije od 3 GW. Naručen 2016. godine, projekat je koštao 138 miliona dolara, a razvili su ga China Power International Development i China Three Gorges. Projekat je trenutno u vlasništvu kompanije China Power International Development sa 100% udjela.