Promocija reciklaže kroz ekološku akciju “Zajedno za IDEAlnu okolinu!“

Dodajte komentar

Konkurs za sve vrtiće i škole u Crnoj Gori traje do 15. oktobra

U cilju podizanja svijesti o zaštiti životne sredine kod djece svih uzrasta, kao i promocije cirkularne ekonomije Agencija za zaštitu životne sredine, Zavod za školstvo Crne Gore, Ispitni centar, i kompanija Mercator-CG s brendom IDEA, realizuju ekološku akciju pod nazivom “Zajedno za IDEALNU okolinu!“. Konkurs traje do 15. oktobra, a organizatori pozivaju sve vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori da učestvuju.

Prema pravilima konkursa, djeca iz svih vaspitno-obrazovnih ustanova treba da sakupljaju i selektuju otpad, da sakupljeni otpad predaju reciklažnim dvorištima, deponijama (Livade Podgorica, Možura Bar) ili kod registrovanih sakupljača otpada u njihovim gradovima. Najuspešniji učesnici akcije koji sakupljaju PET-Plastiku, limenke i papir-karton će imati priliku da osvoje jednu od tri nagrade: Igralište u vrijednosti 5.000 eura, drugo mjesto mobilijar/klupe i sprave za vježbanje u vrijednosti od 3.000 eura i treće mjesto – sadnice u vrijednosti 2.000 eura.

Kroz smanjenje količine generisanog otpada, selekciju i reciklažu otpada, ali i edukaciju i aktivno učešće školske zajednice, akcijom se želi podstaći promišljanje o važnosti očuvanja prirode i resursa koje nam pruža. Inicijator ove akcije je IDEA, a realizuje je u partnerstvu sa Agencijom za zaštitu životne sredine, Zavodom za školstvo i Ispitnim centrom u okviru aktuelnog projekta PISA 2025 – Nauka u fokusu.

Prema riječima Jelene Doderović, direktorice marketinga u Mercator -CG, inicijativa proizilazi iz  društveno odgovornog poslovanja kompanije, a koja ovom akcijom uvezuje oblast zaštite životne sredine sa brigom o zajednici, djeci i mladima. „Ova akcija je logičan nastavak i korak dalje u našim namjerama da gradimo bolju i ljepšu budućnost za našu djecu i oslanja se na brojne društveno odgovorne aktivnosti koje smo usmjerili na brigu o djeci i zajednici. Veliku zahvalnost dugujemo našim partnerima na projektu koji su prepoznali važnost ove akcije i pružili sve raspoložive resurse kako bi imala što bolji efekat. Iskoristiću ovu priliku da još jednom pozovem sve vrtiće, osnovne i srednje škole da se pridruže i da budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici i doprinesu stvaranju IDEALNE okoline za sve nas“, kazala je Doderović.

,,Nas u Agenciji za zaštitu životne sredine obradovala je inicijativa kompanije  Mercator Crna Gora (brenda IDEA). Kao institucija koja je prepoznata u javnosti, sve svoje aktivnosti smo podredili interesima društva i zajednice, radeći svakim danom na dosljednjoj i striktnoj primjeni zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Kampanja ,,Zajedno za IDEALNU okolinu je već sada opravdala svoj smisao, djeca i nastavnici nas svakodnevno kontaktiraju, tražeći informacije gdje i kako da odlože generisani otpad koji su sakupili. U posljednjim izvještajima Evropske komisije o napretku Crne Gore, oblast koja se odnosi na otpad prepoznata je kao jedan od najvećih ekoloških problema“, izjavio je mr Bojan Bašanović, savjetnik za odnose sa javnošću u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ističe da trenutno stanje u zemlji pokazuje da je ovakav način tretiranja otpada neodrživ, imajući u vidu sve prisutniji negativni uticaj na životnu sredinu.

„Vjerujem da će poruka koju ćemo ovom kampanjom jasno poslati svim subjektima i građanima, doprinijeti da iz godine u godinu imamo sve bolju situaciju, kada je u pitanju oblast upravljanja otpadom. Vjerujemo da će građani u narednom periodu pravilno selektovati i odlagati otpad i vršiti njegovu reciklažu, kad god je to moguće, i to: u reciklažnim dvorištima, na sanitarnim deponijama i kod registrovanih sakupljača otpada.     Na kraju naša odgovornost i obaveza prema sljedećoj generaciji, prema ostatku globalnog eko-sistema čiji smo mali, ali vrijedni dio, i prema ljepoti i bogatstvu prirode u kojoj  živimo, jeste realizacija ideje o ekološkoj državi i dalji razvoj Crne Gore na principima održivosti, kazao je Bašanović.

Iz Zavoda za školstvo naglašavaju važnost jedne ovakve akcije u naporima da se kako učenici, tako i njihovi roditelji uključe u kreiranje pozitivnih promjena po životnu sredinu.

„Zadovoljstvo je bilo što u aktuelnom trenutku realizacije projekta o naučnoj pismenosti možemo učenicima ponuditi konkretnu akciju u kojoj će oni svojim aktivnostima doprinijeti uređenju školskog dvorišta, prostora u kome provode veliki dio vremena. Rješenja naučnih problema koja koriste za donošenje odluka i pokretačkih akcija, pravi su put u sticanju naučnih kompetencija. Učenici i njihovi nastavnici su, kako se čini, već vrlo predano i organizovano pristupili akciji. Svi imaju samo jednu misao vodilju – prvo mjesto za zasluge u stvaranju IDEALNE okoline. Jedno je prvo mjesto i jedna prva nagrada, ali dodjeljuju se i još dvije vrijedne nagrade. A mi obećavamo da nećemo stati samo na ovoj akciji. Nastavljamo dalje ka pozitivnim promjenama koje želimo vidjeti u svojoj okolini. Zato, uključite se i vi, sakupljajte plastiku, limenke i karton, da nam životna sredina bude IDEALNA“, rekla je v.d. direktorice Zavoda za školstvo Irena Pavlović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *