Kako izgleda globalno tržište dionica vrijedno 109 triliona dolara (infografika)

Dodajte komentar

Globalna tržišta dionica gotovo su se utrostručila od 2003. godine, popevši se na 109 triliona dolara ukupne tržišne kapitalizacije.

Tokom posljednjih nekoliko decenija, rast novčane mase i ultraniske kamatne stope podupirali su rast vrijednosti imovine u svim ekonomijama.

Naredni grafikon prikazuje veličinu globalnog tržišta dionica u 2023. godini, na osnovu podataka Svjetske federacije berzi (WFE) i Udruženja hartija od vrijednosti i finansijskih tržišta (SIFMA).

Globalno tržište dionica

SAD čine 42,5% globalne tržišne kapitalizacije, nadmašujući sljedeću najbližu ekonomiju, Evropsku uniju sa značajnom razlikom.

Evo glavnih svjetskih tržišta dionica zasnovanih na globalnom tržišnom kapitalu od Q2 2023:

Tržišna kapitalizacija američkih dionica iznosi preko 46,2 biliona dolara.

U poređenju s drugim bogatim zemljama, američke dionice često su imale bolji učinak u posljednjih nekoliko decenija. Da je investitor stavio 100 dolara u S&P 500 1990. godine, ova investicija bi porasla na oko 2.000 dolara u 2023., ili četiri puta više od prinosa u drugim razvijenim zemljama.

Drugo najveće tržište dionica je Evropska unija sa 11,1% globalnog udjela, a zatim Kina sa 10,6%.

U posljednjih 20 godina kineska ekonomija se povećala za otprilike 12 puta, dostigavši ​​19,4 biliona dolara ove godine. Kineska tržišta dionica takođe su značajno porasla, podstaknuta inkorporacijom kineskih dionica u MSCI indeksu tržišta u razvoju 2018., a ranije, internacionalizacijom njenih tržišta dionica 2002. godine.

Japanska tržišta dionica zauzimaju 5,4% globalnog udjela, a slijedi ih Hong Kong sa 4%.

Goldman Sachs predviđa da će tržišna kapitalizacija američkog kapitala pasti na 35% u globalu do 2030.

U međuvremenu, za tržišta u razvoju, uključujući Kinu i Indiju, zajednički se predviđa da će dostići 35% u istom vremenskom okviru. Očekuje se da će do 2050. godine dionica EM-a daleko nadmašiti SAD, i porasti na 47% globalnih tržišta dionica.

Prvi faktor koji naglašava ovu promjenu je brzi rast koji se predviđa za ekonomije u razvoju.

Istorijski gledano, kako BDP po glavi stanovnika raste, tržišta kapitala u ekonomiji postaju sve sofisticiranija. To možemo vidjeti u bogatijim zemljama, koje imaju tendenciju da imaju veću ekvitizaciju svojih tržišta.

Predviđa se da će Indija rasti najbrže u svijetu i da će do 2030. godine činiti 4,1% globalne tržišne kapitalizacije. Nadalje, predviđa se da će do 2050. ovaj udio nadmašiti eurozonu zbog snažnog rasta BDP-a po glavi stanovnika i demografskih pokretača.

Drugi faktor, iako u manjoj mjeri, je rast višestruke vrijednosti tržišta u razvoju, vođen većim BDP-om po glavi stanovnika. Bogatije zemlje, kao što se vidi u SAD-u, često trguju uz višestruke višestruke zarade jer se smatra da imaju manji rizik.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *