Intesi odobrena prodaja ruske imovine

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret koji daje italijanskoj banci Intesa Sanpaolo dozvolu za prodaju ili raspolaganje svojom imovinom u Rusiji, pokazao je dokument objavljen na veb stranici ruske vlade.

Reuters je u avgustu izvjestio da je najveća italijanska banka sve bliže dobijanju odobrenja Moskve za prenos svog ruskog poslovanja na lokalno upravljanje kako se ruski stav o raspolaganju mijenja.

U dekretu od 28. septembra, koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, navedeno je da Moskva dopušta transakcije koje bi dovele do direktnog ili indirektnog raspolaganja sa 100 odsto dionica Intese.

Banka Intesa pruža usluge usluge korporativnim klijentima u Rusiji, gdje je na početku sukoba u Ukrajini imala oko 980 zaposlenika u 28 poslovnica. Banka je zaustavila novo finansiranje ruskih klijenata i nova ulaganja u rusku imovinu kada je izbio sukob u Ukrajini.

Rusija je više puta pooštravala zahtjeve za izlazak otkako su zapadne kompanije počele da odlaze ubrzo nakon što je Moskva započela ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini u februaru 2022. godine. Rukovodioci poslova navode da je snalaženje u pravilima postalo teže.

Od prošle godine Intesa je pokušala da prekine veze sa svojim lokalnim poslovanjem u Rusiji, ali zapadne sankcije koje pogađaju potencijalne kupce otežale su evropskim bankama, uključujući konkurentske UniCredit i Raiffeisen banku, da izađu iz Rusije. Dozvola za Intesu mogla bi da otvori put sličnim odobrenjima za druge zajmodavce koji još posluju u Rusiji.

Izvor: Biznis.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *