Fidelity: Program Evropa sad 2 favorizuje one sa većim platama

Dodajte komentar

Kompanije Fidelity consulting saopštila je da Program Evropa sad 2 sadrži “nepravednu poresku politiku u domenu povećanja zarada koje su veće od 560 eura”.

Taj program promoviše Pokret Evropa sad.

Iz Fidelitija navode da program Evropa sad 2, predviđa linearno povećanje plata i da svako ko ima platu veću od 560 eura, imaće uvećanje od oko 24,5odsto, bez obzira na visinu plate.

“Naime, što je inicijalna plata veća, veće je i njeno povećanje jer je procenat povećanja isti za sve. Da olakšamo – Evropa sad 2 predviđa isto (linearno) procentualno povećanje za nekoga ko prima 560 eura i nekoga ko prima 10.000 eura, što znači da favorizuje one sa većim primanjima, koji mnogo lakše mogu da prebrode teret krize”, navodi se u analizi Fidelity consultinga.

Dodaju da za razliku od programa Evropa sad 2, program Evropa sad 1 je predviđao pravednije povećanje zarada kroz uvođenje modela progresivnog oporezivanja.

“Što je bila veća plata, povećanje u eurima je bilo manje zbog progresivnog modela oporezivanja. Citiramo program Evropa sad 1: ‘…dok se uvođenjem progresivnog oporezivanja dohotka vrši redistribucija dohotka sa onih sa višim na one sa nižim primanjima’. Citiramo još jednom program Evropa sad 1: ‘Set predloženih mjera, prvenstveno u dijelu poreske politike je sljedeći … uvođenje progresivnog oporezivanja kao efikasnijeg modela oporezivanja’. Citiramo poslednji put program Evropa sad 1: ‘Predloženom reformom, poresko opterećenje na rad u Crnoj Gori, smanjuje se sa sadašnjih 39 odsto, za sve nivoe dohotka, na 20,4 odsto za nivo nove minimalne zarade (450 eura), a zatim se progresivno povećava sa rastom zarada do nivoa od 31,3 odsto za nivo neto zarade od 2.000 eura i nadalje u zavisnosti od nivoa zarade”, navode iz Fidelity consultinga.

Iz te kompanije ističi da se po programu Evropa sad 2, “očigledno vrši anuliranje progresivnog, pravednijeg modela oporezivanja (za plate veće od 560 eura) koje je uvedeno po programu Evropa sad 1”.

“Zbog čega se program Evropa sad 2, za razliku od programa Evropa sad 1, ne zasniva na pravednijoj poreskoj politici kroz progresivno oporezivanje plata većih od 560 eura, samo je jedno od pitanja na koje kreatori programa ES2 trebaju dati odgovore. Kao što rekosmo na početku – počeli smo maraton zvani poređenje programa Evropa sad 1 i Evropa sad 2. Još jednom pozivamo autore programa Evropa sad 2 da nam se javno pridruže, bilo kad i bilo đe, te nam pruže uvid u ukupnu logiku programa Evropa sad 2”, navodi se u analizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *