Spoljnotrgovinska razmjena: Izvoz pao, uvoz porastao

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za osam mjeseci ove godine (januar – avgust) prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku MONSTAT iznosila je 2, 95 milijardi eura, što ukazuje na rast od 6,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izvoz robe imao je vrijednost od 453,7 miliona eura, a uvoz 2,49 milijardi eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio manji za 3,5 odsto, a uvoz veći za devet odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 18,2 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 20,5 odsto”, naveli su iz MONSTAT-a.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljena Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 201,6 miliona eura (koje čine: Električna energija – 181,6 miliona eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 573,6 miliona eura (koje čine: Drumska vozila – 204,4 miliona eura i ostalo).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (118,6 miliona eura), Bosna i Hercegovina (57,9 miliona eura) i Slovenija (55,8 miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (440,9 miliona eura), Kina (283 miliona eura) i Njemačka (231,5 mililiona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *