OpenAI potencijalno vrijedi 90 milijardi dolara

Dodajte komentar

OpenAI, tvorac ChatGPT-a, razgovara sa investitorima o potencijalnoj prodaji udjela koja bi procenjivala ukupnu vrijednost ovog startapa na 80 do 90 milijardi dolara, objavio je Wall Street Journal.

Takva procjena bi bila skoro tri puta veća od vrijednosti startapa koji se bavi vještačkom inteligencijom ranije ove godine, navodi list, pozivajući se na neidentifikovane ljude upoznate sa diskusijama.

Dogovor bi omogućio zaposlenima da prodaju svoje postojeće akcije umjesto da kompanija emituje nove kako bi prikupila svjež kapital.

Procjena od najmanje 80 milijardi dolara učinila bi OpenAI jednim od najcjenjenijih startapova na svijetu.

Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, čiji je suosnivač Sem Altman (Sam Altman). Na putu je da ostvari godišnji prihod od milijardu dolara jer kompanije sve više usvajaju njegovu AI tehnologiju, piše Bloomberg.

OpenAI se smatra jednom od nekolicine kompanija na čelu razvoja generativne vještačke inteligencije, koja može da kreira sadržaj od video zapisa do poezije pomoću nekoliko jednostavnih korisničkih komandi.

Od debija ChatGPT-a u novembru, OpenAI je radio sa kompanijama od novonastalih firmi do velikih korporacija kako bi ugradio tehnologiju u svoje poslovanje i proizvode.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *