Evropska banka za obnovu i razvoj: Ruska trgovina u juanima potkopava američki dolar

Dodajte komentar

Rast ruske trgovine u juanima, zbog rata u Ukrajini i zapadnih sankcija, mogao bi da potkopa američki dolar, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), izvještava Blumberg.

– Povećana upotreba kineske valute šteti američkom dolaru. Sankcije su, takođe, dale podsticaj trećim zemljama da razmišljaju o diversifikaciji valuta, a to bi na duži rok moglo da naruši dominaciju dolara – rekla je u intervjuu glavni ekonomista EBRD-a Beata Javorčik.

Trgovina između Rusije i Kine povećana je nakon što su sankcije, koje su Rusiji uvele SAD i njeni saveznici, promijenile trgovinske rute i prebacile više trgovinskih linija u Aziju.

Rusija je počela da namiruje veliki dio svoje trgovine u juanima, na račun dolara i evra. Kineska valuta je činila 34% ruskog uvoza i 25% izvoza u julu, prema poslednjim podacima koje je objavila Centralna banka Rusije.

Trgovina u juanima između ove dvije zemlje je u porastu, a kinesku valutu sve češće koriste i treće zemlje, koje nisu bile zainteresovane za uvođenje sankcija Rusiji, navodi se u akademskom radu, čiji je koautor Javorčikova.

Istraživanje je uzelo u obzir podatke o ruskoj trgovini između januara 2016. i decembra 2022.

– Mnoge od ovih trgovinskih linija su uspostavljene prije rata. Ali rat je podstakao korišćenje kineskog juana – dodale je ona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *