Uskoković za Bankar: Odlaskom niskobudžetnih avio kompanija CG ostala bez turista i investitora

Dodajte komentar

Ukidanje avio lijina iz Crne Gore prema Barseloni, Beču, Rimu, Zagrebu uticaće ne samo na prihode Aerodroma Crne Gore već i na crnogorsku privredu, smatra nekadašnji direktor “Montenegro Airlines Pariz” Rajko Uskoković. Mišljenja je da će zbog odlaska niskobudžetnih kompanija najveću korist imati “Air Serbia” i “Austrian Airlines”, a ne isključuje mogućnost i da će doći do povećanja cijena avio karata.

Uskoković smatra da će smanjenje letova uticati na prihode Aerodroma Crne Gore kao i na prihode za takse preleta i naleta koje država Crna Gora ima od svih avioprevoznika.

“Tu su svakako smanjuje potreba i za radnom snagom koja je angažovana za operacije na letovima. Ono što više treba da zabrine je što se ukidaju letovi ka destinacijama na kojima nije bilo konkurencije pa će naši gradjani morati da traže alternativu za letove ka Briselu, Barseloni i drugim destinacijama. Letovi koji će ih zamijeniti su sa susjedskih aerodroma što znači da će se jedan dio novca odlivati iz Crne Gore što svakako nije dobro”, kazao je Uskoković.

Mišljenja je da odlazak niskobudzetnih kompanija neće donijeti niže cijene avio karata već je za očekivati njihovo povećanje.

Smatra da niskobudžetne kompanije koje su ukinule letove neće mnogo izgubiti jer nijesu potrošile mnogo novca u razvijanje destinacije Crne Gore tako da su startovali od pozitivne nule.

“Linije za Pariz, Beč, Rim su godinama razvijane od nacionalne aviokompanije “Montenegro Airlines” i kada se desio stečaj onda su low costeri samo nastavili da prevoze putnike koji su već decenijama postojali na ovim linijama. Dakle, ekonomski rečeno oni su profitirali od zastoja u MA. Slično je i sa glavnom linijom za naše aerodrome, a to je Beograd. “Air Srbija” je došla na gotovo i od pada MA profitirala višestruko”, tvrdi Uskoković.

“Air Srbija” i “Austrian Airlines” će najviše profitirati

Osim “Air Montenegra” iz Podgorice i Tivta lete i nacionalne aviokompanije Srbije, Austrije i Turske. Zbog veličine flote naš nacionalni prevoznik je limitiran i ne može nadomjestiti u zimskom redu letenja ove linije tako da će “Air Montenegro” vrlo malo profitirati od ove obustave.

“Turkish Airlines je kompanija koja na planeti leti ka najviše gradova i njima ne predstavlja problem da preuzme ove putnike i destinacije. “Air Serbia” i “Austrian Airlines” će profitirati jer će preuzeti sve putnike kojima treba konekcija, a prirodno je da će uz njih uzimati i tzv “point to point” putnike jer njihova je ponuda veća i putniku omogućava više solucija za isti budzet”, rekao je Uskoković.

Problemi za privredu ali i investitore

Niskotarifnim avio kompanijama u Crnu Goru ne dolaze samo putnici sa nižim budžetima. Sve ove kompanije,kaže Uskoković,  imaju svoje grupne departmane koji prodaju tour operatorima grupne karte na kojima se baziraju paket aranžmani.

“Znamo da turizam nije samo ljeto tako da će Crna Gora definitivno izgubiti određeni broj turista ukidanjem ovih letova. Osim turista direktni letovi prevoze i privrednike koji će se na neki način “udaljiti” od investiranja u Crnu Goru jer šta će vam biznis ako nemate mogućnost dolaska u pravo vrijeme”, smatra Uskoković.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *