Kamatne stope ECB ostaće dovoljno visoke koliko god bude potrebno u borbi protiv inflacije

Dodajte komentar

Šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard rekla je da će kamatne stope ostati dovoljno visoke da ograniče poslovnu aktivnost “koliko god bude potrebno” kako bi se ukrotila inflacija, jer je cjenovni pritisak “i dalje jak” u 20 zemalja koje koriste evro. Lagard je rekla da “snažna potrošnja na praznike i putovanja” i povećanje plata usporavaju obaranje cijena iako ekonomija i dalje ostaje spora.

Godišnja inflacija u evrozoni je samo neznatno smanjena – sa 5,2% u julu na 5,3% u avgustu.

– I dalje smo odlučni u pogledu toga da inflaciju blagovremeno vratimo u okvire srednjoročnog cilja od 2% – rekla je Lagard komitetu Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

Prema njenim riječima, inflacija i dalje opada, ali se i dalje očekuje da će na duže vrijeme ostati previsoka.

ECB je nedavno podigla referentnu kamatnu stopu na depozite na 4%, što je rekordna visina nakon što je koliko u julu prošle godina iznosila minus 0,5%.

Analitičari smatraju da bi ECB mogla povećati stopu imajući u vidu znake sve veće slabosti evropske ekonomije.

Druge centralne banke, uključujući Banku Engleske i Federalne rezerve SAD, prošle nedelje su odustale od povećanja kamatnih stopa kako se približavaju kraju svojih brzih kampanja za suzbijanje inflacije.

Inflacija je izbila kada se globalna ekonomija oporavila od pandemije COVID-19, usljed problema sa lancima snabdijevanja, a potom je počeo rat u Ukrajini, što je dovelo do skoka cijena energenata i hrane.

(Beta)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *