Vlada Dojče banci uplatila šest miliona eura

Dodajte komentar
Ministarstvo finansija

Prva rata kamate od 4,72 miliona eura za kredit koji je Vlada uzela kod Dojče banke plaćena je nakon šest mjeseci od povlačenja kreditnih sredstava, odnosno 7. septembra, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Kreditni aranžman sa Dojče bankom u visini od 100 miliona eura zaključen je 28. februara ove godine na tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci. Kamatna stopa kredita sastoji se od šestomjesečnog euribora uvećanog za iznos margine od 5,9 odsto.

– Ovaj iznos kamate obračunat primjenom kamatne stope koja sadrži šestomjesečni euribor, komponentnu i fiksnu ugovorenu marginu od 5,9 odsto, tako da je ukupna kamatna stopa za predmetni obračunski period iznosila 9,253 odsto – rekli su iz Ministarstva finansija i dodali da je pored troškova kamate, na ugovoreni iznos kredita plaćena i jednokratna naknada za obradu kredita u iznosu od 1,35 odsto ukupne vrijednosti kredita, odnosno iznos od 1,35 miliona eura. – Naknada za obradu kredita plaćena je kao odbitak od ukupnog iznosa kredita prilikom povlačenja kreditnih sredstava – precizirali su iz resora Aleksandra Damjanovića.

Iz tog vladinog resora su naveli da je amortizacionim planom predviđeno polugodišnje plaćanje kamate, kroz šest rata.

– Otplata glavnice će započeti 12 mjeseci nakon povlačenja kreditnih sredstava, odnosno 7. marta naredne godine i biće sprovedena plaćanjem pet jednakih rata glavnice u iznosu od po 20 miliona eura – rekli su iz Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje koliko je planirano zaduženje do kraja godine i koji su očekivani uslovi finansiranja, iz Ministarstva finansija su saopštili da su u toku aktivnosti na zaokruživanju finansijske konstrukcije za ovu godinu i kreiranju depozita za narednu, te se, kako kažu, u tom pravcu razmatraju najpovoljniji modeli. – Ukoliko dođe do eventualnog zaduženja koje se odnosi na stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu ono će svakako biti višestruko manje nego što je to planirano u decembru prošle godine – kazali su iz Ministarstva i podsjetili da se Vlada do sada, za devet mjeseci ove godine, zadužila 100 miliona eura, odnosno jednu šestinu budžetskog limita, koji je prema Zakonu o budžetu za ovu godinu odobrila Skupština.

– Taj nivo zaduženja predstavlja najmanju dinamiku zaduženja države od obnove nezavisnosti i mi radimo sve što je u okviru naših ingerencija da se takva dinamika i nastavi, odnosno da se zadužujemo samo u mjeri neophodnog – poručili su iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *