Nova prevara sa kriptovalutama: “Ovo bi mogao da bude jedan od najvećih slučajeva prevare u Hong Kongu”

Dodajte komentar

Policija Hong Konga istražuje optužbe za prevaru protiv platforme za trgovanje kriptovalutama JPEX. Investitori su se žalili na gubitke od 166 miliona dolara.

Ove nedjelje je uhapšeno 11 osoba, uključujući popularne influensere, nakon što je pritužbe podnijelo 2.000 ljudi.

Ovo bi mogao da bude jedan od najvećih slučajeva prevare u Hong Kongu, kažu lokalni mediji, a prenosi BBC. Mogao bi da bude i test novih finansijskih regulacija jer se Hong Kong pozicionirao kao globalno središte za virtualnu imovinu, prenosi Index.

Prošle nedjelje je hongkonška Komisija za hartije od vrijednosti (SFC) otkrila da je JPEX sa sjedištem u Dubaiju radio bez licence za trgovanje virtuelnom imovinom.

JPEX je rekao da je nastojao da uskladi rad s lokalnim zakonom koji je stupio na snagu u junu ove godine, ali SFC je tu retoriku odbio. Mnogi od podnosioca žalbe su neiskusni ulagači kojima su obećani visoki prinosi, rekla je policija.

Osim što su na svoju platformu za privlačenje ljudi koristili influensere, JPEX se takođe naširoko oglašavao na hongkonškom MTR sistemu vozova s ogromnim reklamnim panoima.

Uhapšen influenser koji sebe naziva kraljem trolova

Snimak emitovan na lokalnoj televiziji pokazuje kako policija sprovodi jednog od uhapšenih influensera, Džozefa Lama, u automobil nakon racije u njegovoj kući. Lam je advokat koji je postao prodavac osiguranja i sebe na Instagramu opisuje kao hongkonškog “kralja trolovanja”.

U svojim objavama Lam je obećavao svojim pratiocima da bi zarada od bitkoina mogla da im pomogne pri kupovini kuće i povećanju društvenog uticaja. Takođe, uhapšen je i Čan Ji, jutjuber s 200.000 pretplatnika.