Svjetska banka: Potrebne hitne promjene u sektoru grijanja

Dodajte komentar

U novoj sveobuhvatnoj analizi 23 zemlje* Evrope i centralne Azije koja je danas objavljenja, Svjetska banka poziva na veliku obnovu sektora grijanja u regiji kako bi se građanima, posebno najranjivijima, mogle pružiti održive i cjenovno prihvatljive usluge te kako bi se smanjila ovisnost o neučinkovitim gorivima s visokim nivoima emisija ugljika.

U izvještaju Toward a Framework for the Sustainable Heating Transition (U susret okviru za prelazak na održivo grijanje) naglašava se hitna potreba za osiguranjem učinkovitih, čistih i cjenovno prihvatljivih usluga grijanja za sve. Kako bi se u regiji do sredine stoljeća postigle neto nulte emisije, potrebno je drastično promijeniti sektor grijanja koji danas obuhvata otprilike 24% potrošnje energije u regiji i proizvodi oko 22% emisija stakleničkih plinova.

„Zemlje Evrope i centralne Azije ne mogu čekati s prelaskom na održivo grijanje”, rekla je Antonella Bassani, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju. „U ovom desetljeću mogu smanjiti potrošnju toplotne energije, poboljšati kvalitetu zraka i sniziti nivoe emisija donošenjem odgovarajućih politika i državnih programa s ciljanim subvencijama za čišće i efikasnije tehnologije grijanja.”