Predstavljena organizacija Women4Cyber Montenegro: Sajber izvrsnost ne poznaje rod

Dodajte komentar

Crnogorski ogranak vodeće evropske Fondacije za promociju rodne ravnopravnosti u sektoru sajber bezbjednosti – Women4Cyber predstavljen je u okviru Her CyberTracks evropskog foruma održanog u Podgorici, finansiranog od njemačkog Saveznog ministarstva inostranih poslova i implementiranog od strane Njemačke agencije za međunarodnu saradnju i Međunarodne unije za telekomunikacije.

Kako je saopšteno na predstavljanju, Women4Cyber Crna Gora dijeli misiju Women4Cyber Fondacije, osnovane 2019. godine od strane Evropske organizacije za sajber bezbjednost (ECSO) i Evropske komisije. Njeni primarni ciljevi uključuju identifikaciju i povezivanje pojedinaca u sajber zajednici, sprovođenje prilagođenih programa obuke i prakse, oblikovanje politika i izgradnju snažne zajednice.

“Tradicionalno, industrijom sajber-bezbjednosti dominirali su muškarci što potvrđuju i zvanični podaci Evropske komisije o učešću svega 11% žena u sajber-bezbjednosnoj industriji. Ipak čvrsto sam uvjerena da je promjena na horizontu i da će evropske inicijative, poput formiranja Women4Cyber ogranka u Crnoj Gori biti snažna podrška participaciji žena u ovom domenu i stvaranju jednog inkluzivnijeg i stabilnijeg sajber prostora”, poručila je predsjednica organizacije dr Andreja Mihailović.

Podizanje svijesti o sajber bezbjednosti na nacionalnom nivou je jedan od esencijalnih preduslova  za kreiranje stimulativnog ambijenta za kontinuiran ekonomski razvoj i digitalnu transformaciju.

Na predstavljanju je posebno naglašeno da kada je u pitanju tržište rada sajber bezbjednosti, postoji izražen disparitet u zastupljenosti i zaradama između muškaraca i žena.

„Uz podršku Women4Cyber Fondacije i kroz saradnju sa relevantnim javnim i privatnim partnerima, organizacija ima za cilj promociju i podsticanje razvoja sajber bezbjednosnih kapaciteta u skladu sa nacionalnim i EU politikama, uz afirmaciju učešća žena u istraživanjima i inovacijama te pristup tržištu rada u oblasti sajber bezbjednosti“, poručeno je na zvaničnom predstavljanju Women4Cyber Montenegro.

Her Cyber Track Evropskom forumu prisustvovali su i direktor ITU za Evropu Jaroslav Ponder,  ambasador za digitalizaciju i cybersecurity Slovenije Tadej Rupel, UN rezidentni koordinator Peter Lundberg, Prvi sekretar Francuske ambasade u Crnoj Gori Johann Urhes, a putem video linka prisutnima se obratila i Sajber ambasadorka Njemačke Regine Grienberger.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *