Hakovan protokol Balancera, ukradeno samo 238.000 dolara?

Dodajte komentar

Balancer, decentralizovani finansijski protokol zasnovan na ethereumu, upozorava korisnike da se drže podalje od njegove web stranice nakon napada na korisnički portal.

Platforma je ove sedmice pozvala korisnike da do daljnjeg ne komuniciraju s korisničkim servisom Balancera, a detalji napada trenutno su tajni zbog istrage. Firma nije službeno komentarisala jesu li ugrožena korisnička sredstva, ali saradnik Balancera Cosme Fulanito navodno je potvrdio da je trezor Balancera “100 posto u redu”.

Međutim, firme za sigurnost blockchaina, uključujući PeckShield i blockchain analitičare ZachXBT, procijenile su da su ukradene kriptovalute vrijedne najmanje 238.000 dolara.

Neki korisnici prijavljuju da se od njih prilikom interakcije s web stranicom traži da odobre lažni ugovor koji prazni e-novčanike korisnika.

Jedan stručnjak objasnio je ono što su drugi korisnici navodno doživjeli.

“Ako otvorite web stranicu, ona traži od vas da promijenite blockchain na kome držite najviše novca. Nakon što se ta transakcija prevare odobri, novac nestane. Zato – ne otvarajte web stranicu”, napisao je on.

Ovo je drugi napad na Balancer u manje od mjesec dana nakon što je aplikacija ukazala na kritičnu ranjivost 22. avgusta, kada je pertrpjela procijenjenu štetu od dva miliona dolara povezanu s nezaštićenim servisima.

“Balancer je svjestan mogućih budućih napada povezanih s ranjivošću sistema”, objavio je tim protokola na X-u 27. avgusta, dodajući da – iako su mjere ublažavanja napada preduzete tokom nekoliko dana drastično smanjile rizike – njime pogođene cjeline nisu mogle biti spašene.

“Kako bi se spriječila dalja događajanja, korisnici se moraju povući iz pogođenih likvidnih cjelina”, savjetuje se u izvještaju.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *