MKI opet traži da MF razmotri smanjenje akciza na gorivo

Dodajte komentar

Ministarstvo kapitalnih investicija, upućujući inicijativu za umanjenje akciza na gorivo Ministarstvu finansija, isključivo se rukovodilo brigom o socijalnoj sigurnosti građana, kao i održivosti i konkurentnosti privrede u svijetlu kontinuiranog poskupljenja cijena nafte na globalnom tržištu, saopštili su iz MKI povodom još jednog pokušaja uticaja na cijenu goriva.

Podsjećaju da na to imaju puno pravo, jer je Ministarstvo kapitalnih investicija nadležno za utvrđivanje cijena nafte i naftinih derivata i uređenje tržišta energentima.

“Svjedoci smo da poskupljenja goriva stvaraju snažan inflatorni pritisak sa negativnim ekonomskim i socijalnim posledicama za građane i privredu. Zato smo, imajući u vidu već ustanovljenu praksu da je u situaciji kada su cijene nafte i naftinih derivata dostigle veoma visoku cijenu, Vlada već koristila ovakav mehanizam za amortizaciju inflatornih udara, predložili kolegama iz Ministarstva finansija da, vodeći računa o fiskalnoj stabilnosti, razmotre mogućnosti da se usklađivanjem akcizne politike amortizuje rast cijena nafte i njegov uticaj na socijalnu sigurnost građana i privredu”, navodi se u saopštenju.

Navode da stoga stav Ministarstva finansija kojim se, indirektno, odbija inicijativa MKI, žele da razumiju kao profesionalan.

“I vjerujemo da je zauzet nakon što su podrobno analizirani svi aspekti poskupljenja cijena nafte i uticaja eventualnog umanjenja akciza na budžet i fiskalnu stabilnost, ali ih pozivamo da se još jednom razmotri ova inicijativa, jer vjerujemo da smo kao država, koja teži socijalnoj pravdi, što je i naša ustavna obaveza, dužni da vodimo računa o socijalnom statusu građana”, kaže se u saopštenju.

Dodaju da ih istovremeno čudi krajnje “neprofesionalan, politički stav iz Ministarstva finansija u vezi sa ‘inspiracijom’  njihove inicijative, jer posao zaposlenih u ministarstvima nije da tumače čime su inspirisane inicijative podnesene od strane kolega iz drugih ministarstava, već da ih sa dužnom pažnjom, a ne paušalno, sagledavaju i prema njima se profesionalno određuju, vodeći računa o najboljem interesu građana i države”.

“Kada bismo se, kao kolege iz Ministarstva finansija, bavili politikom mogli bismo pitati da li je upravo glasovima DPS-a izabrana 43. Vlada, pa i ministar finansija, ali ćemo, ipak, ostati profesionalni, a politiku ostaviti političarima”, zaključeno je u saopštenju MKI.

RTCG
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *