Ponovo odgođeno lansiranje četvrte mobilne mreže u Njemačkoj

Dodajte komentar

Njemački operater usluga telekomunikacija 1&1 odgodio je pokretanje svoje mobilne telefonske mreže za decembar, objavila je ta firma u ponedjeljak.

Pokretanje četvrte mobilne mreže u Njemačkoj prvobitno je planirano za narednu sedmicu. U 2022. oni su takođe propustili rok za lansiranje 1.000 5G antena nakon problema s isporukom svojih partnera.

Razlog trenutnog kašnjenja je promjena partnera mreže. Ranije ove godine, novopridošli 1&1 postigao je nacionalno 5G roaming partnerstvo sa svojim konkurentom Vodafonom koje bi trebalo da stupi na snagu u ljeto 2024. godine. Do sada je 1&1 imao ugovor o partnerstvu u roamingu s Telefónicom Deutschland (O2), ali on se odnosi samo na 4G.

Kompanija 1&1 je podnijela zahtjev Federalnoj mrežnoj agenciji za produženje prelaznog perioda za na novo partnerstvo. Ali, regulatorno tijelo o tome još nije odlučilo.

“Prijava 1&1 i komentari mrežnih operatera trenutno se ispituju”, rekao je u ponedjeljak portparol mrežne agencije o statusu postupka.

Da je 1&1 odlučio da pokrene vlastitu mrežu već naredne sedmice, firma bi rizikovala. Ako mu se zahtjev odbije, njegova pozicija na tržištu pogoršala bi se od januara 2024. Kako bi se to izbjeglo, 1&1 odgađa lansiranje.

Do sada u Njemačkoj postoje tri mreže mobilne telefonije: Deutsche Telekom, Vodafone i Telefónica (O2). Stručnjaci iz industrije očekuju da će četvrta mreža povećati konkurenciju, što bi moglo da koristi potrošačima. Određeni djelovi zemlje imaju nedostatke u pokrivenosti ili spore stope preuzimanja.

Ranije ove godine, Savezna mrežna agencija rekla je da namjerava da nametne novčane kazne njemačkim telekomunikacionim operatorima ako ne uspiju dovoljno da prošire svoje mreže do određenog roka.

dpa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *