Prošle godine 20 kila krompira i šljiva kupovali za 12 eura, ove za 30 eura

Dodajte komentar

Na pijaci Gintaš u septembru 2021. godine se za 24 eura kupovalo pet kilograma krompira, tri kilograma paradajza, dva kilograma mandarina i isto toliko grožđa i banana, pipun, lubenicu od pet kilograma i tri kilograma šljiva, a juče ste tu istu količinu plaćali 49 eura

Upoređivanjem cijena voća i povrća na današnji dan na istoj zelenoj pijaci mnogo se može zaključiti o životnom standardu građana. Na pijaci u Gintašu 2021. i 2022. godine kilogram krompira koštao je 50 centi, što znači da je za deset kilograma bilo neophodno izdvojiti pet eura. Juče je kilogram krompira koštao 1,50, te je džak od deset kilograma cijenjen 15 eura. Ista situacija je i sa šljivama koje su juče bile jako tražene. Prije dvije i prošle godine godine kilogram je bio 70 centi, dok ih ove godine građani plaćaju 1,50 eura. To znači da je ranije deset kilograma šljiva koštalo sedam eura, a danas 15 eura. Tako su građani prije dvije i prošle godine za 12 eura mogli kupiti po deset kilograma krompira i šljiva, a danas im za isto to treba 30 eura.

U septembru prije dvije i prošle godine mandarine su bile dva eura, a ove su četiri eura, grožđe od 1,70 do dva, a juče od tri do pet eura. Breskve su ranije trgovane za dva eura, da bi ove godine bile euro skuplje. Isti slučaj je i sa pomorandžama koje su prije dvije godine koštale 60 centi, prošle dva eura, a ove godine tri eura. Prije dvije godine u ovom periodu mandarine su bile euro, prošle godine dva, a ove godine četiri eura. Zadnje dvije godine paradajz je kupovan za euro, dok je juče cijenjen dva eura. Pipun je koštao 80 centi, a juče je na pijaci prodavan tri eura. Lubenica se po kilogramu nekada mogla kupiti za 50 centi, a danas je dva eura.

Prije dvije godine za pet kilograma krompira, tri kilograma paradajza, dva kilograma mandarina, i isto toliko grožđa i banana, pipun, lubenicu od pet kilograma i tri kilograma šljiva trebalo je izdvojiti 24 eura. Prošle godine sve to koštalo je 29, a ove godine 49 eura.

Građani su, kako kažu, zatečeni cijenama na zelenim pijacama i ističu da se jedva “sastavlja kraj s krajem”.

“Cijene su astronomske, pogotovo za nas penzionere. Od čega da živimo, od 300 eura. Školjka jaja je 7,50 eura. To je strašno. Krompir je sada 1,50 eura, a bio je 50 centi. Ovome se mora stati na kraj. Na pijaci su sve preprodavci i zbog toga su cijene ovakve. Dignu cijene da zarade. Šljivu mi danas nude tri eura, a pojedemo kilo za pola sata”, kaže Slobodan Lončar.

Vesna Radunović ističe da su jedino jeftine banane.

“Sve drugo je katastrofa, a penzija mi je minimalna. Ljeto je majka sirotinjska pa sa malo mesa napravimo sataraš ili punjene paprike. Recimo rižoto kad pravim košta me pet eura. Cijene breskve, nektarine, grožđa su nevjerovatne. Prešle godine za euro mogli ste da birate grožđe, a danas ga ispod dva eura nema. Ljeti ćemo nekako da proguramo, a što ćemo zimi. Zamislite kada je kilogram krompira 1,50 eura. U taj kilogram vam dođe četiri malo veća krompira i kako od toga da se napravi ručak za četvoročlanu porodicu”, kaže Radunović.

Sve što je danas na pijaci kupio Vido Pavićević, prije dvije godine bi ga, kako kaže, jeftinije koštalo nekih 25 odsto.

“Drenjine i smokve su po 2,50 eura, a krompir je poskupio 100 posto. Isto tako je poskupio sir, jaja… Ranijih godina sam za deset eura mogao da kupim voća da ga ne mogu ponijeti kući, osim kada dođu prve trešnje, višnje, jagode, a danas ništa. Pritom voće je lošeg kvaliteta. Kupimo bananu dok je donesem kući istrulila je, a platim je 1,50 do dva”, ističe Pavićević.

Milena Lalović smatra da kada bi se više sadilo i cijene bi bile pristupačnije.

“Treba više saditi i biće jeftinije. Ovakve su cijene jer uvozimo robu, nemamo naših proizvoda”, ističe Lalović.

Da su cijene veće u odnosu na ranije godine kaže i Mladen Tadić.

“Krompir je skup i velika je razlika u odnosu na prošlu godinu. Poskupili su i mliječni proizvodi. Sve to je jer i prodavci gledaju da zarade. Zbog toga su građani sa manjim primanjima primorani da kupuju na komade”, kaže Tadić.

Kajmak poskupio pet eura, a jaja 12 centi

Poskupili su i mliječni proizvodi. Kilogram mladog sira 2020. godine koštao je četiri eura, dok je stari bio euro skuplji, a lisnati je cijenjen sedam eura. Za kilogram kajmaka trebalo je izdvojiti devet eura, dok su jaja po komadu cijenjena 12 centi, što znači da je za školjku bilo neophodno izdvojiti 3,60 eura. Već 2021. godine stari i lisnati sir su poskupili za euro, dok je mladi ostao na četiri, a kajmak je cijenjen od devet do 10 eura. Jaja su prodavana od 12 do 15 centi. Naredne godine mladi sir koštao je od šest do sedam eura, stari osam, a lisnati devet, dok je kajmak 12 eura. Jaja su tada prodavana od 15 do 20 centi. Danas je mladi sir šest eura, stari sedam, lisnati deset, a kajmak 14 eura. Jaja su od 18 do 24 centra što znači da je školjka od 5,40, odnosno 7,20 eura.

Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *