Karadžić o preuzimanju “Franca” marketa: Sinergijom do snažnije tržišne pozicije i sjajne perspektive

Dodajte komentar

Nedavnim preuzimanjem 67 “Franca” marketa sa 900 zaposlenih u Crnoj Gori, završena je i posljednja faza kupoprodajne procedure u skladu sa ugovorom koji su krajem maja formalno zaključile kompanije Merkator-CG i “Franca”.

Izvršni direktor Merkatora-CG Ivan Karadžić je u intervjuu Pobjedi saopštio daje Merkator-CG, kao dio Fortenova grupe, kupovinom trgovačkog lanca “Franca” postao najveći poslodavac u državi, sa više od 2.500 zaposlenih i najšire rasprostranjen trgovinski lanac sa 188 prodavnica u svim crnogorskim opštinama.

Kompanija Merkator CG je krajem maja kupila maloprodajne objekte “Franca”. Zašto se kompanija Merkator-CG odlučila na taj poslovni potez?

Kao jedan od najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori i kao dio Fortenova grupe, velike, regionalne kompanije, fokusirani smo na ključne pravce svog djelovanja, a to su, između ostalog, nova ulaganja, širenje mreže i jačanje ponude, kao i društveno-odgovorne aktivnosti, koje su i do sada predstavljale mjeru uspješnosti naše kompanije. Stoga je ovo preuzimanje dio strategije razvoja naše kompanije, ali i strateškog opredjeljenja Fortenova grupe da jača svoju snažnu regionalnu prisutnost u maloprodaji. Nakon što smo u maju potpisali ugovor o preuzimanju, sam proces formalnog spajanja IDEA i Franca maloprodajnih objekata i zaposlenih, sada smo uspješno i ponosno uveli u završnicu. Merkator-CG sa IDEA i Franca prodavnicama sada je najveći poslodavac u državi, sa više od 2.500 zaposlenih i najšire rasprostranjen trgovinski lanac sa 188 prodavnica u svim crnogorskim opštinama. Ovo je izuzetno značajan period za sve nas i ukazuje nam na sjajnu perspektivu i budućnost zajedničke kompanije, dok nas ujedno pozicionira na mjesto lidera na crnogorskom tržištu. Uz snagu Fortenova grupe, ojačani novom energijom, sa jasnim ciljem pred nama, ostajemo fokusirani na rezultate, te vj erujem da će nam sinergija stručnosti, tehnologija, brendova i drugih resursa obje kompanije omogućiti još snažniju poziciju na tržištu.

Da lije to bila odluka Fortenova grupe, koja je vlasnik Merkator-CG-a? Da li ste imali podršku Fortenova grupe pri ovoj kupovini?

Riječ je o prvoj akviziciji Fortenova grupe u regionu kojom grupa ostvaruje jedan od svojih strateških ciljeva da uz organski rast, i kroz preuzimanja lokalnih maloprodajnih lanaca osigura jačanje mreže od preko 2.500 svojih prodavnica na tržištima Jugoistočne Evrope i njihovu dostupnost kupcima. Grupa ima jasnu viziju – da u svih pet država u kojima posluje kroz maloprodaju, kupcima omogući kvalitetnu ponudu i uslugu, pristupačne cijene te rasprostranjenost i širinu izbora. Stoga je snažno podržala i ovu našu akviziciju. S obzirom na to da je “Franca” lider u oblasti mesa i mesnih prerađevina i respektabilan crnogorski brend, naša kompanja, ali i grupa kojoj pripadamo, dijele uvjerenost da će ova poslovna odluka služiti u najbolj em interesu kompanija i u krajnjem, potrošača.

Kolikoje ovom transakcijom kupljeno maloprodajnih objekata prodavnica koje su pripadale trgovačkom lancu “Franca” i koliko je radnika preuzeto? Da lije ovom poslovnom transakcijom Merkator-CG postao najveći trgovački lanac u Crnoj Gori?

Trgovinski lanac u vlasništvu porodice “Franca” ima 67 prodavnica, a najviše ih je u Podgorici i to 13, zatim osam u Budvi i sedam u Bijelom Polju. Počev od 1990, od nekadašnje mesne industrije “Meso-promet”, porodica “Franca” je do danas razvila jedan od značajnijih proizvodno maloprodajnih kompanija na području Crne Gore. Svoju prepoznatljivost na tržištu “Franca” u velikoj mjeri temelji upravo na domaćem mesu i mesnim proizvodima s vlastitih farmi, koji su osim na crnogorskom tržištu, zastupljeni i na tržištu regiona i zemalja Evropske unije. Ovom akvizicijom naša maloprodajna mreža sa brendovima IDEA i “Franca” je porasla na 188 prodavnica, a preuzimanjem 900 zaposlenih u maloprodaji “France”, pojačava se i značaj kompanije Merkator-CG kao najvećeg poslodavaca u državi jer zapošljavamo više od 2.500 ljudi. Važno je istaći da je Merkator-CG kao poslodavac preuzeo i sve ugovorne obaveze prema svojim novim zaposlenima. Svjesni odgovornosti koju nosi atribut najvećeg poslodavca u zemlji, veoma smo srećni što kao jedan tim nastavljamo da ostvarujemo postavljene ciljeve. Dajemo svoj maksimum da prelaskom u naš sistem, naše nove kolege osjete sve one benefite koje naša kompanija pruža, kako bi našu zajedničku kompaniju doživjeli kao najbolje mjesto za nastavak svojih radnih angažmana. Ljudi su u kompanijama najvažniji, oni daju vrijednost svakom našem koraku. Zato, uz veliku zahvalnost svim našim dosadašnjim zaposlenima na nemjerljivom doprinosu koji imaju u uspjesima naše kompanije, želim da iskažem iskrenu dobrodošlicu za 900 novih koleginica i kolega koji su postali, jednako tako, dio svakog našeg uspjeha.

Da li se sada prodavnice MerkatorCG-a nalaze u svim crnogorskim opštinama?

Do ovog preuzimanja, IDEA je bila prisutna u 20 opština u Crnoj Gori, kroz 121 prodavnicu. S obzirom da će dosadašnja zastupljenost i širina naše mreže IDEA prodavnica biti dodatno proširena kroz “Franca” markete, zaista sa velikim ponosom mogu reći da sada pokrivamo sve crnogorske opštine. Ova sinergija, uz pomenuto proširenje maloprodajne mreže sada su važan činilac na putu ostvarenj a naših cilj eva da svojom ponudom proizvoda i usluga za svakodnevnu upotrebu stvorimo najbolje uslove za potrošače, uz pažljivo odabran asortiman, sa akcentom na pristupačno, svježe, zdravo i domaće.

Koji su planovi Merkator-CG i Fortenova grupe u narednom periodu, u Crnoj Gori? Da li vaši potrošači mogu očekivati kvalitetniju ponudu i uslugu i pristupačne cijene?

Početak septembra je označio i formalni završetak procedure preuzimanja, ali naši planovi i aktivnosti ka ostvarivanju strateških ciljeva se nastavljaju istom dinamikom. Važno je napomenuti da činimo sve kako bismo bili pouzdan partner zajednice u koj oj posluj emo, ali i tržišni lider koj i u svo me fokusu uvijek ima kupce, kako u smislu širine ponude tako i njene pristupačnosti. Ovo, prije svega, podrazumijeva pružanje pravovremenih i relevantnih odgovora na potrebe kupaca, što zahtijeva konstantno unapređivanje i modernizaciju u svakom segmentu našeg poslovanja. Želimo da svaki kupac ima posebno iskustvo u našim marketima, kao i da svi naši partneri u nama pronađu oslonac za svoje uspjehe i razvoj. Apsolutno sam uvjeren u to da ćemo, kao i do sada, biti dorasli ovom zadatku i predstavljati primjer dobre prakse koji je uzor drugima. Najbolja usluga je naš imperativ, ali ne zaboravljamo ni važnost društvene odgovornosti, tako da ćemo i u narednom periodu nastaviti da podržavamo i realizujemo projekte koji donose vrijednost zajednici i našem društvu u cjelini. Jednom riječju, mi smo kompanija koja dijeli svakodnevicu sa onima koji joj poklanjaju povjerenje, preduzimajući konkretne korake kako bi je učinili boljom za sve nas.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *