Uvezli 48, a izvezli 130 miliona eura električne energije

Dodajte komentar

U globalnom kontekstu rastućih cijena električne energije na međunarodnim berzama, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nastavlja da demonstrira svoju tržišnu orijentaciju, dok istovremeno čini sve napore kako bi očuvala stabilnost cijena za građane Crne Gore. Značajno je napomenuti da, uprkos rastućim trendovima, građani Crne Gore još uvijek nisu osjetili povećanja na svojim računima za električnu energiju, saopštili su „Danu“ iz državne energetske kompanije.

– U posljednjih osam mjeseci EPCG je ostvarila prihod od 130 miliona eura. Ovaj finansijski poduhvat omogućio je kompaniji da sigurno nabavi dodatnih 337 gWh električne energije, investirajući 48 miliona eura. Ovaj dinamičan pristup omogućava EPCG da održi stabilnost snabdijevanja električnom energijom u Crnoj Gori, istovremeno osiguravajući da građani i dalje imaju koristi od stabilnih cijena – istakli su iz EPCG.

Poslednjih mjeseci na evropskim berzama primjetno je poskupljenje megavat-časa, ali iz EPCG ističu da kada se pominju cijene električne energije uvijek treba precizirati na koji se period misli, da li je to cijena električne energije za sjutra, danas, za sledeću sedmicu, sledeći mjesec ili godinu… ili za pojedinačni sat.

– Zato što je, recimo, cijena na dan 11.9.2023. (prosjek za 24h) na mađarskoj berzi 145,58 eura po mWh, ali su neki sati prodavani i po maksimalnih 437,47 po megavatu, dok se za 12.9.2023. godine na istoj berzi električna energija za 24 časa mogla trgovati prosječno za 128,78 eura po mWh – maksimalna cijena za pojedini sat bila je 271,28 eura. Uzeli smo kao primjer HUPX mađarsku berzu kao najbližu likvidnu berzu – objasnili su iz EPCG.

Iz EPCG ističu da su prognoze za kalendarske mjesece koji su pred nama (za band profil) sledeće: oktobar 101,43 eura po mWh, novembar 129,08 eura po mWh, decembar 135,36 eura mWh, dok se kalendarska 2024. godina na HUDEX mađarskoj berzi trguje po 140,21 eura po mWh.

EPCG, kao tržno orijentisana kompanija, pod uticajem je veleprodajnog tržišta, pa moraju nadomjestiti razliku od potrošača koji već duži niz godina imaju fiksnu cijenu po prosječnih 45 eura po mWh.

– Dakle, na nas veoma utiču dešavanja na tržištima električne energije zato što nedostajuće količine moramo kupiti sa ovih tržišta kako bi se pokrile potrebe potrošnje. Za prethodnih osam mjeseci EPCG je uvezla 337 gWh, u vrijednosti od 48,3 miliona eura, dok je za isti period ostvaren izvoz 869 gWh, vrijednosti 130 miliona eura – naveli su iz EPCG.

Cijene lete u nebo širom Evrope

Nedostatak vjetra prošlog vikenda doveo je do porasta troškova energije širom Evrope, a cijene struje u Njemačkoj dostigle su najviši nivo u posljednjih sedam mjeseci.

Na tržištu je cijena struje u Njemačkoj premašila 150 eura, što je najviše u posljednjih sedam mjeseci, izvijestio je The Brusseles Time.

Prošlog ponedjeljka je cijena struje u Njemačkoj dostigla maksimum od 524 evra po megavatu.

Pored Njemačke, struja je skuplja i u Holandiji – više od 148 eura.

Situacija nije mnogo drugačija ni u Belgiji, gdje je cijena megavat-sata 133,4 eura, a dostizala je i 330 eura.

Stručnjaci ovu pojavu pripisuju nedostatku proizvodnje energije vjetra nakon nekoliko dana toplog vremena.

Osim ovoga, Belgija trenutno bilježi smanjenu proizvodnju nuklearne energije.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *