Država ne iskorišćava potencijal za turizam tokom čitave godine

Dodajte komentar

Dok se ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori privodi kraju, vrijeme je da se sumiraju utisci i analiziraju izazovi s kojima se suočava naša država. Stručnjaci i turistički radnici ističu da, iako Crna Gora raspolaže izvanrednim prirodnim ljepotama i turističkim potencijalom, postoje određeni problemi koji zahtevaju pažnju i rješenje.

Jedan od ključnih problema koji se ističe u ocjeni turističke sezone u Crnoj Gori jeste kratak period trajanja sezone. Iako sunce i more privlače turiste tokom ljetnjih mjeseci, sezona se često ograničava na jun, jul, i avgust, kao i tokom trajanja zimske sezone. Ovo ograničenje znači da država ne iskorišćava potencijal za turizam tokom čitave godine. Dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković ističe da smo i ove godine imali stihijski turizam.

Još jedan izazov koji se javlja jeste nedostatak dovoljno hotelskih smeštajnih kapaciteta. Iako su dostupni brojni apartmani i privatni smještaji, veliki hotelski kompleksi su neophodni, navodi Ratković.

Sa ocjenom da sezonu treba produžiti i da osim standardnog turizma, moramo razmišljati i u drugim pravcima, smatra i ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Ruralni turizam i agroturizam su takođe oblasti koje se mogu razvijati. Crna Gora ima bogatu seosku kulturu i tradiciju, što pruža priliku za razvoj malih seoskih domaćinstava, a svjedoci smo da je sve veći broj gostiju koji odsjedaju u takvom ambijentu.

Problemi sa saobraćajem takođe su često pominjani tokom ovogodišnje sezone. Gužve na putevima i nedostatak adekvatnog javnog prevoza mogu odbiti turiste i smanjiti njihovo zadovoljstvo boravkom u zemlji. Crna Gora ima sve što je potrebno da postane vodeća turistička destinacija na Balkanu, i uz mudro planiranje i investicije, kao i diverzifikacu ponude, može ostvariti tu ambiciju.

RTNK

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *