Otkriveno najveće nalazište litijuma na svijetu?

Dodajte komentar

U Americi je pronađeno možda najveće nalazište litijuma na svijetu. Po procjenama, moglo bi da sadrži čak 40 miliona tona rijetkog metala, a dosadašnji rekord je 23 miliona tona.

Nalazište litijuma otkriveno u vulkanskom krateru duž granice Nevade i Oregona može da sadrži do 40 miliona tona rijetkog metala. Ovo je vjerovatno najveće nalazište na svijetu, što bi moglo da ima ogroman uticaj na industriju električnih vozila, navodi nova studija.

Procjenjuje se da ležište skriveno u rasjedu Mekdermit sadrži između 20 miliona i 40 miliona tona litijuma, što bi bilo skoro duplo više od trenutnog rekorda od oko 23 miliona metričkih tona pronađenog tokom ljeta ispod bolivijske solane, izvijestili su istraživači u Science Advances.To bi, takođe, značajno povećalo ukupne američke rezerve litijuma, koje su ranije procijenjene na svega jedan milion metričkih tona.

Belgijski geolog Anouk Borst rekao je da ako se procjena pokaže tačnom, iznenadna prevelika količina američkog litijuma — metala koji traže proizvođači električnih vozila — može imati globalne posljedice.

„To bi moglo da promijeni dinamiku snabdijevanja litijumom na globalnom nivou, u smislu cijene, sigurnosti snabdijevanja i geopolitike. SAD bi imale sopstvene zalihe litijuma i industrije bi se manje plašile nestašice snabdijevanja“, rekao je Borst za Chemistry World.

Proizvođači električnih vozila žalili su se na procjene da će zalihe „bijelog zlata“ opasti do 2025. godine, a Kina, SAD i nekoliko južnoameričkih zemalja se bore da pronađu velika ležišta kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Paul A. Jacobson, finansijski direktor najpoznatije automobilske kompanije General Motors, rekao je investitorima sredinom juna da se „već suočavaju sa rizikom“ smanjene količine litijuma, objašnjavajući da je GM kupio udjele u rudarskim nalazištima.

„Moramo da imamo partnerstva sa ljudima koji nam mogu nabaviti litijum u obliku koji nam je potreban“, rekao je Jacobson.

Žurba za nabavkom bijelog zlata je, takođe, pojačana planom o čistoj energiji predsjednika Bajdena, koji poziva da električna vozila čine oko 50 odsto svih prodatih automobila do 2030. godine.

Administracija se zalagala za ulaganje 7,5 milijardi dolara u stanice za punjenje električnih vozila širom zemlje.

Tomas Benson, geolog u kompaniji Lithium Americas Corporation koji je koautor nove studije, očekuje da bi rudarenje u nalazištu Mekdermit Kaldera moglo početi do 2026. godine.

Istraživači iz kompanije Lithium Americas Corporation, GNS Science i Oregon State University objasnili su da su jedinstveni uslovi pri eksploziji na ovoj lokaciji prije 16 miliona godina stvorili idealno stanje za formiranje čestica bogatih litijumom.

Sama Nevada je bila veliko nalazišta litijuma, ali na ovoj lokaciji bilo je protivljenja, jer su zaštitnici prirode, američki starosjedioci, pa čak i NASA, nastojali da blokiraju rudarenje u toj oblasti.

Rudnik Mekdermit Kaldera nalazi se pored rudnika Taker Pas, u kojem su u posljednje tri godine bili protesti domorodačkog plemena, ali i brojni pravni izazovi.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *