Kako je EU zauzdao Big Tech kompanije

Dodajte komentar

Kada je Apple predstavio svoj najnoviji iPhone, na njemu je bio vidljiv utjecaj Evropske unije – iPhone 15 je prvi koji ima USB-C umjesto uobičajenog Appleovog Lightning punjača, pošto je EU naredio proizvođačima da uvedu istovjetne konekcije.

Brisel ističe da će to olakšati život potrošačima i smanjiti otpad. Apple se 2022. žestoko protivio zakonu, tvrdeći da bi se time kaznile inovacije, ali 27 država članica EU-a čini najveće zajedničko tržište u svijetu, a Briselu se Big Tech baš zamjerio.

Zajednički punjač nije jedina ogorčena bitka protiv Big Techa koju je EU dobio. Brisel vjeruje da će pobijediti u još nekoliko u mjesecima koji dolaze.

Ovo su neki od načina na koje je EU prisilio digitalne divove da igraju po novim pravilima u Evropi ali i šire.

Digitalna pravila

Prelomni Akt o digitalnim uslugama (DSA) i prateći Akt o digitalnim tržištima (DMA) su najveći i najnoviji pokušaji obuzdavanja velikih tehnoloških kompanija. DSA zahtijeva da firme suzbijaju štetan i ilegalni sadržaj na internetu kao i da procijene rizike koje njihove platforme predstavljaju za društvo. Za kršenje pravila predviđena je kazna od šest odsto godišnjeg globalnog prometa.

Po pravilima, 19 “jako velikih” internet platformi, uključujući Facebook, Instagram, TikTok, X (bivši Twitter) i YouTube, moralo je da se uskladi s DSA do kraja avgusta. Sve platforme moraće to da učine do februara 2024. Pomenute velike platforme već su uvele promjene uključujući zabranu ciljanog oglašavanja za djecu i uvođenje nepersonaliziranog feeda za korsnike.

Promjene nisu ograničene na EU. Snapchat je rekao da će i u Velikoj Britaniji ograničiti personalizovano oglašavanje za maloljetnike.