Morgan Stanley: Vrijednost Tesle mogla bi da poraste za 500 milijardi dolara

Dodajte komentar

Teslin superračunar Dojo mogao bi da podstakne skok tržišne vrijednosti proizvođača električnih vozila od 500 milijardi dolara, rekli su analitičari Morgan Stanleya u bilješci objavljenoj u ponedjeljak.

Dionice Tesle skočile su više od 6 posto tokom ranog trgovanja u ponedjeljak ujutro, nakon ovakvih predviđanja tima Morgan Stanleya o naporima proizvođača automobila u području superračunara.

Tim Morgan Stanleya, predvođen dugogodišnjim Teslinim analitičarom Adamom Jonasom, predvidio je da bi golemi porast vrijednosti mogao doći od Dojoa koji bi potencijalno otvorio nove izvore prihoda kroz šire prihvaćanje robotaxija i softverskih usluga.

Analitičari su usporedili potencijal Dojoa u Tesli s “istim silama koje su pokrenule” Amazon Web Services i podigle profitabilnost Amazona na nove visine.

– Investitori su dugo raspravljali je li Tesla automobilska ili tehnološka kompanija. Vjerujemo da je oboje, ali vidimo da će najveći pokretač vrijednosti biti prihod od softvera i usluga – navodi se u bilješci.

Dojo, vlastiti superračunar na kojem Tesla radi već pet godina, osmišljen je za osposobljavanje AI sistema za obavljanje složenih zadataka kao što je pomoć Teslinom sistemu za pomoć pri vožnji (autopilot), kao i za pomoć u pokretanju njegove “potpune samostalne vožnje”.

Analitičari Morgan Stanleya smatraju da Dojo može otvoriti “nova tržišta koja se protežu daleko od prodaje vozila po fiksnoj cijeni”.

Analitičari su dodali da će najnovija verzija Teslinog potpunog samoupravljajućeg sistema (očekuje se da će biti predstavljen krajem godine) i Teslin sljedeći AI dan (očekuje se početkom 2024., ali tek treba biti najavljen) biti “vrijedan gledanja”.

Dionice Tesle udvostručile su se od početka godine, ali su još uvijek daleko od unutardnevnog rekorda svih vremena od 414,50 dolara postignutog u novembra 2021. Najvrjedniji svjetski proizvođač automobila imao je tržišnu kapitalizaciju od oko 788,74 milijarde dolara do zatvaranja tržišta u petak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *