Infrastrukturni projekti doprinijeće još boljim privrednim vezama sa Srbijom

Dodajte komentar

Bolja infrastrukturna povezanost Crne Gore i Srbije kroz realizaciju projekata izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge Beograd-Bar doprinijeće unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje, većoj atraktivnosti i valorizaciji potencijala barske luke u obostranom interesu.

Ovo je ocijenjeno tokom sastanka predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića i privrednika sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislavom Momirovićem i saradnicima.

Sagovornici su istakli posvećenost stvaranju uslova za unapređenje ekonomskih odnosa, povećanje trgovinske razmjene i rast investicija, kao i otklanjanje određenih administrativnih barijera, kako bi se dodatno pospješila privredna saradnja.

– Srbija je značajan spoljnotrgovinski partner naše zemlje. Kao predstavnici privrede, voljeli bismo da se dodatno unaprijedi izvoz crnogorskih proizvoda na tržište Srbije. U tom smislu, PKCG realizuje različite promotivne aktivnosti, a između ostalog participiramo na značajnom broju sajmova koji se organizuju u Srbiji, uključujući i najveći u Novom Sadu – kazala je predsjednica Drakić.

Predsjednica je posebno ukazala na izazov nedostatka direktnog platnog prometa između dvije države, što povećava troškove saradnje kompanija iz Srbije i Crne Gore. Ona je kratko prezentovala najznačajnije pokazatelje crnogorske ekonomije, posebno istakavši mogućnosti i za dodatnu saradnju u turizmu, poljoprivredi i energetici.

Ministar Momirović je izrazio veliku čast što razgovara u PKCG sa predsjednicom i crnogorskim privrednicima.

– Za Srbiju je Crna Gora izuzetno važan strateški ekonomski partner. Naše ekonomije su kompatibilne, turistički promet funkcioniše, velika je robna razmjena i plasman proizvoda, što kreira ekonomski ciklus u kojem svi profitiraju. Glavna poruka politike Vlade Srbije je da uklonimo što je moguće više barijera kako bi privreda mogla slobodno da posluje. Želimo da stimulišemo što više investicija iz Crne Gore u Srbiju i obrnuto – kazao je Momirović.

Ističući važnost infrastrukturnog povezivanja, ministar je govorio o realzaciji izgradnje autoputa koji će ići do granice sa našom zemljom i rekonstrukciji željeznice, ali i najavio značajne projekte u energetici vrijedne više od milijardu eura, za čiju realizaciju je, kaže, dobrodošla podška cijelog regiona, kao i crnogorskih kompanija.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je u kratkom obraćanju posebno istakao važan doprinos Privredne komore Crne Gore ekonomskoj saradnji dvije države, a posebno kroz partnerstvo sa kolegama iz PK Srbije.

– Privredna komora je značajna institucija za crnogorsku privredu, sa dugogodišnjom tradicijom i mislim da je pravo mjesto da čujete od ljudi iz biznisa predloge, sugestije i kritike na račun vlada i Srbije i Crne Gore po pitanju nekih biznis barijera i nečega što u ovom trenutku stopira privredu – kazao je ministar Đurović.

Crnogorski privrednici su tokom sastanka istakli odličnu saradnju sa srpskim partnerima. Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović govorio je o mogućnostima unapređenja transporta roba između dvije države kroz poboljšanje željezničke infrastukture. Dragan Bokan, vlasnik i predsjednik borda direktora kompanije Voli Trade još jednom je naglasio izuzetnu važnost snaženja crnogorskih i srpskih brendova u uslovima otvorenog tržišta, a koji se sve više gube sa rastom uticaja inostranih lanaca na tržišta dvije države. Moguće rješenje za to vidi u razvijanju zajedničkih privatnih trgovačkih marki – PL koje bi se mogle bolje pozicionirati na tržištu u takvim uslovima. Vlasnik kompanije “Stadion” Vojin Žugić izrazio je zadovoljstvo što ministri razgovaraju o otklanjanju ekonomskih barijera i istakao važnost uspostavljanja direktnog platnog prometa između ove dvije države.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *