Predstavnici MMF sa Damjanovićem: Spremni za nastavak eksperteske i tehničke podrške Crnoj Gori

Dodajte komentar

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sastao se danas sa novim rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Zapadni Balkan Sebastianom Sosom i dosadašnjom rezidentnom predstavnicom Stefani Eble.

U okviru Misije primopredaje dužnosti u zemljama Zapadnog Balkana, predstavnici MMF-a razgovarali su sa rukovodstvom Ministarstva finansija (MF) o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i najnovijim parametrima javnih finansija.

Ministar Damjanović kazao je da Crna Gora nesmetano servisira sve budžetske obaveze i da je obezbijedila finansijsku stabilnost i održivost i za naredni period. Naglasio je dosadašnju odličnu saradnju između MF i MMF-a, kao i očekivanje da će se ista nastaviti i ubuduće, čemu će rukovodeći tim MF dati puni doprinos.

Informišući o trenutnim prioritetima u radu MF-a, generalni direktor Direktorat za državni budžet Bojan Paunović saopštio je da se aktivno radi na pripremi Zakona o budžetu za 2024. godinu, kako bi se, shodno rokovima, isti našao u skupštinskoj proceduri do 15. novembra. Razgovarano je i o makroekonomskim tokovima i naplati prihoda za tekuću godinu.

Načelnica Direkcije za javni dug Katarina Živković saopštila je da su u toku aktivnosti na zaokruživanju finansijske konstrukcije za ovu godinu i kreiranju depozita za narednu, te da se u tom pravcu razmatraju najpovoljniji modeli.

U svojstvu novog rezidentnog predstavnika MMF-a, Sosa iskazao je spremnost za nastavak pružanje eksperteske i tehničke podrške ove finansijske institucije našoj državi kroz definisanje prioritetnih oblasti budućih zajedničkih aktivnosti.

Ministar Damjanović zahvalio se dosadašnjoj predstavnici Eble, na veoma profesionalnoj saradnji i podrščci naporima MF i Vlade u vođenju odgovorne politike javnih finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *