Od januara skuplja voda u Podgorici

Dodajte komentar

Preduzeće Vodovod i kanalizacija od 1. januara naredne godine obračunavaće utrošak vode po novom cjenovniku po kojem će voda biti skuplja. Vršilac dužnosti direktora preduzeća preduzeća Ratko Vujović za “Dan” navodi da su saglasnost na novi cjenovnik dobili od Regulatorne agencije za energetiku, te da su predložene cijene upućene Sekretarijatu za komunalne poslove na dalju proceduru.

– Cijene za regulisane komunalne djelatnosti se shodno zakonu i Metodologiji utvrđuju za svaku regulatornu godinu posebno na osnovu propisanih elemenata. Vodovod i kanalizacija je u zakonski propisanom roku uputilo Regulatornoj agenciji za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti zahtjev sa predlogom cijena usluga za 2024. godinu, na koji je dobijena saglasnost. Nakon dobijene saglasnosti od strane Regulatorne agencije za energetiku društvo je predložene cijene proslijedilo nadležnom Sekretarijatu na dalju proceduru. Usvajanjem cijena od strane Skupštine Glavnog grada one će stupiti na snagu 1. januara 2024. godine –saopštio je Vujović.

Vujović objašnjava da će predloženim cijenama doći do povećanja fiksnog dijela za usluge javnog vodosnabdijevanja za 16,21 odsto u odnosu na postojeću cijenu. Ovaj dio cijene koji označava “start” na računima isti je za fizička i pravna lica. Prema cjenovniku za ovu godinu građani za fiksni dio za uslugu javnog vodosnabdijevanja plaćaju 0,8955 eura po kubiku.

– Varijabilni dio cijene usluge za javno vodosnabdijevanje za fizička lica će se povećati za 24,23 odsto, dok će se za pravna lica smanjiti za 7,01 odsto. Za uslugu prihvatanja i odvođenja komunalnih otpadnih voda fiksni dio cijene, koji je isti za fizička i pravna lica, je veći za 40,05 odsto u odnosu na postojeću cijenu, dok se varijabilni dio cijene smanjuje za fizička lica 7,3 odsto, a za pravna lica 30,92 osto. Predložena cijena za uslugu prečišćavanja komunalnih otpadnih voda je ista za fizička i pravna lica i u odnosu na postojeću cijenu je veća za 1,93 odsto – navodi Vujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *