Italija se povlači iz inicijative “Pojas i put”

Dodajte komentar

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) najavila je povlačenje Italije iz kineske inicijative “Pojas i put”.

Ona je u razgovoru sa kineskim premijerom Li Ćiangom na marginama samita G20 u Nju Delhiju nagovijestila plan Rima da se povuče. Istovremeno, dvoje premijera razgovarali su o produbljivanju strateškog partnerstva dvije zemlje.

„Premijerka Meloni je saopštila svom kolegi namjeru Italije da napusti projekat“, objavio je list Corriere della Sera, uz napomenu da je premijer Li učinio posljednji pokušaj da ubijedi Rim da preispita odluku.

Italija nastoji da svede na najmanju moguću mjeru bilo kakvu reakciju Pekinga na tu odluku, nudeći u zamjenu revitalizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom, koji je potpisala 2004. godine, prenosi Reuters. Italija je jedina članica G7 koja je dio incijative “Pojas i put”, globalnog trgovinskog i infrastrukturnog plana po uzoru na stari Put svile koji je povezivao carsku Kinu i Zapad, prenosi

Rim predsjedava G7 sljedeće godine i preinačuje svoje odnose sa Pekingom kako bi umirio zapadne saveznike koji strahuju od širenja globalnog uticaja Kine. Italija je zvanično potpisala sporazum 2019. godine, podsjeća Bloomberg.

Na konferenciji za novinare nakon G20, Meloni je potvrdila da je razgovarala sa kineskim premijerom o učešću u “Pojasu i putu”, ali da konačna odluka tek treba da bude donijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *